Култура, Новини

Детската вокална група „Медени звънчета” стана на четвърт век

Ако човек не знаеше кой свири и кой пее вечерта на 29 март в читалище-паметник „Отец Паисий”, а само слушаше, спокойно би помислил, че става дума за гостуване на някой съвсем солиден състав и изпълнители. Всичко бе така поднесено и толкова синхронизирано и приятно, че ако не знаеш, никога сигурно нямаше да предположиш, че това е изява на самодеен състав, на една детска вокална група, която обаче пътува през годините и вече, колкото и да е невероятно, е навъртяла… четвърт век.
„Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева към училище „Митрополит Авксентий Велешки” оправдаха наистина своето име на юбилейния си концерт и предизвикаха възторг и умиление у стотиците зрители и слушатели – стари и млади, препълнили читалищния салон.
Посетителите се насладиха на съдържателни и мелодични фолклорни песни, на чудесното им изпълнение, на оригиналните носии, на динамиката и красотата, които просто извираха от сцената.
Концертът се превърна в своеобразен спектакъл, участниците в който се изявяваха общо или с частични смени, на групи, във всякакви конфигурации. И без да се отрази по някакъв начин всичко това негативно на цялостния ансамблов облик на проявата. Напротив, предизвика респект, признание, аплодисменти.


Редом със сегашните членове на състава зажаднялата за истинско изкуство публика чу и видя и певци и музиканти, прекрачили още в края на миналия век за последно училищния праг, но останали верни на фолклорната магия, на песента, на своята неостаряваща ръководителка, на своите приятели и на своето училище.
Като солисти, в дует, трио и по-големи формации се изявиха еднакно успешно певици на различна възраст – Мартина Дибекова, Михаела Вукова, Кристина Симеонова, Даниела Попйорданова, Лили Шуманова, Анна-Мария Галчева, Александра Филипова, Иванина Станкева, Габриела Даганова.
Квартетът на семейство Чаушеви – Величка, Вели, Диана и Гошко, също очарова публиката. Спонтанни овации заслужиха гайдарят Виктор Джоргов, инструменталистите Апостол Георгиев, Вели и Величка Чаушеви.


Изпълнени бяха десетки песни /всеки посетител получи предварително концертната програма/, а накрая всички – настоящи и бивши участници в групата, заедно със своята ръководителка изпълниха „Ладо, ле” и залата изригна в бурни ръкопляскания.
В емоционално слово директорката на „Митрополит Авксентий Велешки” Ирена Коцева изрази уважението и преклонението на учителския екип пред изкуството, което създават преподавателката по музика Даниела Георгиева /”сърцето на групата”/ и нейните възпитаници. Коцева ги нарече духовни посланици на Самоков в България и по света и припомни и първоначалния важен принос на учителя Георги Георгиев /отишъл си, за съжаление, твърде рано от този свят/ за създаването и развитието на групата.
Оповестено бе, че юбилярите са получили поздравления от Министерството на образованието и науката, парламентарната комисия по образование, Регионалното управление на образованието в Софийска област, Общината, от много партньори, приятели и почитатели.
Даниела Георгиева и нейните възпитаници – сегашни и предишни, заслужиха красиви почетни плакети, много цветя, усмивки и топли думи.
Развълнувана, ръководителката на групата сърдечно благодари на своите ученици, на колегите си и на цялата ентусиазирана публика.
С участието на фанфарната музика, чийто ръководител е също Даниела Георгиева, бе изпълнен училищният химн.
Огромна торта – сякаш също творение на изкуството, с фойерверки, ознаменува финала на двучасовия концерт.
Юбилеят бе почетен и от кмета Владимир Георгиев, от ръководителя на Регионалното управление на образованието Росица Иванова и др., а водеща бе певицата Габриела Даганова, една от бившите участнички в „Медени звънчета”.
Даден бе и стилен коктейл.

х х х

През далечната вече 1991 г., когато директор на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” е Евгения Попова, се създават музикалните паралелки в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Към тях се сформира и вокална група. През учебната 1993-1994 г. се ражда идеята групата да изпълнява фолклорни песни, аранжирани от учителя по музика Георги Георгиев. Така се появява и детската вокална група „Медени звънчета”. Даниела Георгиева е неин дългогодишен несменяем ръководител.
Групата е носител на многобройни награди от национални и международни фестивали и конкурси, на много златни и сребърни медали, на отличието „Златна лира”, на почетни грамоти и дипломи. „Медени звънчета” печели първо място на международен фестивал в Италия през 2012 г. Има изяви в Румъния, в Гърция. Записват я и я излъчват по телевизията и по радиото.
Високи индивидуални награди през годините заслужават Кристияна Милева, Лилия Костова, Габриела Даганова, Анна-Мария Галчева, Лили Шуманова, Александра Филипова, Мартина Дибекова.
През школата на „Медени звънчета” са преминали десетки ученици, пленени от фолклорната песен и обаятелно представили нейното богатство.
Училището издаде и юбилеен вестник, посветен на 25-годишнината.
„Група „Медени звъчета” има специално място в сърцето ми! В съзнанието ми тя е символ на любов към изкуството, защото чрез нея успях да се докосна до Божествената магия на многогласното пеене”, изповядва се сякаш в юбилейния вестник Габриела Даганова.
А Анна-Мария Галчева възкликва: „Имах честта да се запозная с г-жа Даниела Георгиева, когато бях на седем години. Тя е прекрасен човек и изключителен преподавател. Научи ни да бъдем дисциплинирани, да работим в колектив, да обичаме българския музикален фолклор. С вокалната група сме имали хиляди прекрасни мигове, много участия и незабравими преживявания. Радвам се, че съм била част от тази група.”

Тодор Попов

Leave a Reply