Новини, Образование

Детските градини приемат малчугани от 1 юни

По каприз на съдбата точно от Международния ден на детето – 1 юни, понеделник, детските градини в общината отварят врати след почти тримесечна пауза заради пандемията.
Кметът Владимир Георгиев е издал заповед с указания за работа на детските заведения в сегашните условия на извънредна епидемична обстановка. Ще се осъществява засилен медицински контрол съгласно указанията на здравното министерство и на Министерството на образованието и науката. Трябва да бъдат гарантирани животът и здравето както на децата, така и на самия персонал.
Предвижда се колкото се може повече време децата да прекарват навън, а помещенията, съоръженията, приборите и играчките редовно да се дезинфекцират. Няма да се изисква медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети, а се увеличава, по подобни причини, и интервалът за оставяне и вземане на момиченцата и момченцата.
Децата ще постъпят отново в детските градини със съгласието на родителите си. Родителите трябва и да уведомяват  персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат някакви симптоми на заболяване. Призивът е малчуганите, въпреки отварянето на детските градини, да си останат вкъщи, ако има възрастни хора или други близки, които да се грижат за тях.
През тази седмица се почистват основно помещенията и дворовете на детските заведения. Извършва се дезинфекция. Окосяват се зелените площи, пръска се срещу бълхи и кърлежи. Както вече „Приятел“ писа, предстои основен ремонт на оградата на детска градина „Самоково“, който ще бъде започнат в близките дни. В двора там ще се оформи и нова площадка.

Leave a Reply