Новини, Шарен свят

Детските площадки ще се модернизират

Площадките за деца в общината ще бъдат модернизирани. За целта през тази година от общинската хазна са заделени 50 хил. лв., уточниха на 30 май от местната администрация.
Предвижда се на съществуващите детски кътове да се монтират гумени настилки. Подготвени са планове за обновяване на площадките. Изготвени са и архитектурни разработки за нови кътове в кв. “Самоково” – пред бл. 14, и в кв. “Възраждане” – до бл. 12. Съществуващото сега съоръжение пред този блок ще бъде преместено, тъй като според специалисти мястото е неподходящо.
Съгласно новости в нормативната уредба всички детски площадки трябва да отговарят на определени изисквания и да получат съответни сертификати. От Общината уточниха, че ще бъде наета сертифицираща фирма, която да даде предписания за безопасността на всяко детско съоръжение.
Кметът Владимир Георгиев, заместник-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев и главният архитект на Общината арх. Надежда Клинчева вече лично на място са установили състоянието на всяка детска площадка в града ни. При огледа станало ясно, че на много места има стари и амортизирани съоръжения, които са много опасни за децата, а освен това загрозяват градската среда. Г-н Георгиев дори вече се е разпоредил служители на Общинското строително предприятие да премахнат всички подобни опасни съоръжения.
Предстои въз основа на огледа и на новите изисквания да се прецени точно какви ремонти трябва да бъдат направени на детските площадки.

Leave a Reply