Култура, Новини

Детски картини изгряха в ресторант “Дерби”

Нетрадиционно място за новата изложба на малките художници от школата по изобразително изкуство “Наум Хаджимладенов” към читалище “Младост” бе избрал ръководителят им Иван Шуманов. Десетки стойностни творби украсиха ресторант “Дерби” и придадоха още по-интересен вид на заведението на официалното откриване на изложбата в неделя, 20 ноември.
“Благодаря на тези мили деца, които всекидневно влагаха много труд, умения и талант, за да видим сега крайния резултат от тяхното творчество. Смятам, че тази изложба е награда и празник за тях”, развълнуван бе Шуманов.
Повечето картини са репродукции на световно известни автори в живописта като Леонардо да Винчи, Винсент Ван Гог, Иван Шишкин, Жан-Антоан Вато и др., но пресъздадени по неповторим начин от Велислава Вълева, Георги Георгиев, Денис Данев, Ивето и Лия Боневи, Йоанка Петрунова, Карина Стоименова и Норман Гълъбов.
“Покрай творбите на майсторите на четката децата се запознаха с известни факти както за тях, така и като цяло за изкуството”, допълни Шуманов. Той благодари на собственика на “Дерби” – бившия международен футболен рефер Никола Джугански, и пожела на своите възпитаници да продължат да се развиват.
“Поздравявам Иван, защото с каквото и да се захване, го довършва докрай”, похвали Шуманов близка на един от малките творци. Доказателство за това е и вече създадената уютна атмосфера в заведението, чиито основни елементи са и големи платна-репродукции на едни от най-известните родни картинни творби – включително емблематичната “Ръченица” на Иван Мърквичка, дело на самия Шуманов.

Делян Василев

Leave a Reply