Детски конкурс в Поповяне

В Поповяне на 23 август за трета поредна година се проведе традиционният вече конкурс „Детско творчество”. Салонът на читалище „Светлина 1940” бе преобразен изцяло от разноцветна феерия, сътворена от детските ръце. На сцената имаше вълшебна къщичка от картон, дърво и камък, украсени със слънца от оригами абажури, клонки от дърво с цветя и птици от хартия, цветна картина от оригами, рисунки и пана.
Читалището в Поповяне, благодарение на младата и ентусиазирана преподавателка Емилия Коларова, е вероятно единственото в България, което развива тази дейност – през лятото, когато децата са при дядо и баба на село, се запознават с древното японско изкуство на оригамите. От лист хартия, само със сгъване от ръцете на децата, се появяват най-различни причудливи форми – цветя, птици, кутийки, бижута.
Това е изкуство, възпитаващо у човека търпение, точност, прецизност, въображение, пространствено мислене, синхрон между двете ръце. Като на игра децата научиха наименованията и визията на геометричните фигури и оцениха значението на всеки детайл, на т. нар. малки неща в живота. Малчуганите направиха и стъпка напред в усещането си за красота, за хармония на цветове и форми, за сливане на човек и природа.
От сърце благодарим на Емилия Коларова, която създаде у децата ни чувството, че с двете си ръце, с мисъл, труд и постоянство могат да постигнат много.

Елена Цолева
председател на Управителния съвет на НЧ „Светлина 1940”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*