Детски празник в библиотеката

Библиотеката в Четвърти кварал отбеляза на 27 ноември с викторина и рисунки 105-годишнината от рождението на голямата детска писателка Астрид Линдгрен. Някои от най-четените книги на шведската авторка, като „Пипи Дългото чорапче”, „Емил от Льонеберя”, „Карлсон, който живее на покрива”, оживяха сред гостуващите усмихнати третокласници от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Водещата Марлена Станоева запозна първолаците с живота и творчеството на Линдгрен, а след това им разказа и за други нейни книги, не толкова известни, но творени със същата страст и вдъхновение.
Астрид Линдгрен е родена през 1907 г. Книгите й са преведени на повече от 70 езика. Носителка е на наградата на името на Андерсен, смятана за Нобелова награда за детска литература.
„Решихме да направим и своеобразен конкурс – за съчинения и рисунки по творби на писателката – илюстрация на избран момент от произведение, писмено описание на любим герой, най-интересно разказан епизод. Децата доста се постараха, има някои наистина много оригинални неща. За най-добре представилите се сме предвидили награди”, поясни библиотекарката.
Тя не пропусна да отбележи, че от общо 165 библиотеки в страната самоковската е била класирана наскоро на първо място в раздел „Електронна култура”. Наградата на културния институт е преносим компютър.
Своебразният празник в библиотеката завърши с викторина с въпроси, на които учениците отговаряха. Накрая малчуганите бяха зарадвани с лакомства от фирма „Захарно петле” с управител Снежана Кибарова.

Васил Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*