Крими, Новини, Образование

Деца от НУ „Ст. Доспевски” с акция на пътя; шофьор: „Бързам, жертвите не ме вълнуват”

Възмутителна изцепка на столичен шофьор почерни образователна акция на ученици от НУ „Станислав Доспевски” във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. В петък, 24 ноември, в знак на съпричастност към жертвите на пътя и техните близки децата положиха цветя на пешеходната пътека при светофарите на бул. „Искър”. Те връчиха на водачите на спрелите автомобили и специални брошури с мотото „Да бъдем разумни, предвидливи и да намалим скоростта на пътя, за да запазим живота”. След като ученици подадоха с усмивка листовката на столичен шофьор, той им отговори троснато: „Бързам и не се интересувам от жертвите на пътя. Каква е тая държава, само тука може да се спира движението за такива акции…” Реакцията на водача на лъскав автомобил със софийска регистрация буквално сащиса присъстващите на грозната сцена и те останаха без думи. Директорката Камелия Асенова бе крайно разочарована. Тя сподели, че предния ден учениците са имали урок по толерантност на пътя и са говорили как участниците в движението по пътищата трябва да проявяват търпимост помежду си… Въпреки грозния коментар на въпросния господин учениците му пожелаха с усмивка „Приятен път” и да кара бавно, за да стигне далеч.
„Не забравяйте, че децата са уязвими на пътя, просто защото са си деца – те могат да знаят отлично пътните знаци, но в крайна сметка са подвластни на своята детска природа и реакциите им са непредвидими и внезапни”, пише още в свитъка.
Изявата бе осъществена от Училищната комисия по безопасност на движението по пътищата съвместно с отдел „Пътна полиция” на РУП-Самоков.
С резолюция на Общото събрание на ООН от 2005 г. всяка трета неделя на ноември е определена за Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия. Във връзка с това в училището бе организирана и изложба с ученически рисунки на тема „Карай внимателно, спаси живот!” На 29 ноември предстои и открит урок по темата с малчуганите от предучилищната група.

Делян Василев

Leave a Reply