Деца със специални потребности на спортен лагер в Боровец

От 25 до 29 август в Самоков се провежда четвъртият летен спортен лагер за деца със спина бифида и хидроцефалия. Организатор на лагера е сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България“, а фирма „Бороспорт“ помага участниците да почувстват магията на Рила. В лагера участват 17 момичета и момчета от 1 до 14 години от Варна, Русе, Димитровград, София, Перник, Самоков и др.
Децата и родителите са настанени в хотел „Арена“ в града ни, където има и занимания по арт терапия, плуване и фитнес. Децата ще посетят екопътека „Бели Искър“ и Меча поляна под Мальовица, комплекса „Цари мали град” край Белчин, двореца „Царска Бистрица” в Боровец, а с „кабинката” ще се изкачат и до Ястребец /2369 м/. Организирани са и занимания с лодки в яз. „Искър”.
„Две години бяхме на море във Варна и в „Св. Константин и Елена“, имаме и един лагер в Пловдив. Целта ни е да включим занимания, които не са правени досега. Нашите деца спортуват не само на тези лагери, но и през цялата година. Те плуват, ходят на езда, някои от тях са в отбори по баскетбол, занимават се с гребане. Излизането в планината и сред природата, на места, за които обичайно се смята, че са недостъпни за тях, им дава голям заряд за обичайните всекидневни дейности”, споделиха Виктория Недялкова и Захари Недялков, които са членове на сдруженията „Спина бифида и хидроцефалия България“ и „Към върха“ и са сред организаторите на летния лагер.
Това, че семействата се събират заедно, пък се оказва много полезно за общуването, дава възможност да се обменят опит, радостни моменти. „Благодарни сме на всички, които допринасят за осъществяването на този лагер, включително на екипа на „Бороспорт“, който ще помогне на децата да се качат до връх Ястребец. Съвместно с „Бороспорт” сме осъществили няколко инициативи. Надяваме се да продължим и занапред да работим съвместно, имаме много нови идеи“, казаха още организаторите.
Летният лагер се осъществява и с подкрепата на „Травентурия“ ООД, „Към върха“, Община Самоков, Националния парк „Рила“, и рафтинг клуб „Рефлип“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*