Култура, Новини, Туризъм, Шарен свят

Джулай морнинг на… Седемте езера

Снимка: Антонина Гюрова

Посрещането на първото юлско утро не е патент само на жителите на Камен бряг, Каварна, Созопол или Ахтопол. Група младежи – компания от Самоков и София – срещнаха „джулай морнинг” високо в Рила – на т. нар. Молитвен връх край самоковската хижа „Седемте езера”.
„Преспахме в хижата, станахме рано – в 4.30 ч., и по тъмно, в 5.10 ч. вече бяхме на върха. Срещнахме слънцето с песента на „Юрая Хийп”! Беше неописуемо, такова нещо наистина не бяхме преживявали”, сподели един от инициаторите и участниците в начинанието – абитуриентът и кандидат-студент Николай Войнов.
Ники и приятелят му Радослав Раковски взели пеша само за час и петнайсет минути разстоянието от долната станция на лифта при Паничище до дупнишката хижа „Рилски езера”. Останалите 11 момичета и момчета от компанията използвали съоръжението за придвижване. „Да отидеш в планината и да ползваш лифт е все едно да летуваш на море и да плуваш в басейн”, коментира по този повод Николай.
Цялата акция била замислена още в началото на годината, когато младежите празнували рожден ден на вила в Мала църква. Отначало всичко тръгнало като на шега, но впоследствие била създадена и цяла група във фейсбук. Тримата самоковци – Николай, Радослав и Инна Станкова, поели организацията и водачеството. Софийските момчета и момичета – почти всички на една възраст, с удоволствие се включили в „десанта”. Пристигнали сутринта на 30 юни в Самоков и всички заедно с предварително нает микробус стигнали до Паничище.
Вечерта на самоковската хижа до късно не заспали. Песни, майтапи, китарен звън… Сприятелили се с друга младежка туристическа група, едно от момчетата в която се оказало много добър китарист…
Участниците в екскурзията останали много доволни и от гостоприемството на хижарката: „Все ни питаше какво да ни сготви, имаме ли нужда от нещо…”
Времето било променливо. „Тъкмо да завали – появиха се звезди, после дойдоха облаци, след тях – пак звезди”, разказа въодушевен Ники. Той е просто влюбен в планината. За него тя е „абсолютният рай”, дори му се струвало, че там иска да живее… Мисли сега пак там, в планината, да се подготвя за предстоящите изпити в НАТФИЗ…
На самия 1 юли, след като закусили, младежите поели по пътеката край езерата, докато изкачили всичките седем, чак до „Сълзата”. „Имаше и сняг, а в „Окото” – лед”, възкликна Николай.
Повечето от софийските младежи за първи път видели Езерата. Останали буквално очаровани от красотата и енергията на това култово място. Всички от компанията единодушно си пожелали и обещали посрещането всяка година на първото юлско утро на Седемте езера да стане традиция. Дори замислят, живот и здраве, догодина екскурзията да е с две нощувки. За да може да изкачат и Харамията. И на нови великански гледки да се насладят…

Тодор Попов

Снимка: Антонина Гюрова

Leave a Reply