Култура, Кухня, Новини

Дзива, картофи, ретро автомобил и много веселие в Поповяне

Традиционният празник на дзивата и картофа в Поповяне събра на 19 септември стотици жители и гости на площада в селото.
За кратко или по-дълго тук се отбиваха и много софиянци, отправили се иначе към Рила, но привлечени от празненството. Столичани с интерес питаха местните какво представлява дзивата, а голяма част от туристите опитаха и тези вкусни произведения на кулинарното изкуство – характерните за селото кисели баници. Освен тестени изделия, в кулинарната изложба участваха пък и ястия, в чиято изработка майсторите-готвачи бяха използвали картофи.
Деликатесните изделия пробваха и депутатите Ирена Коцева, Корнелия Нинова и Радослав Стойчев, кметовете на Самоков и Поповяне Владимир Георгиев и Константин Беров, общински съветници. Специална комисия, съставена от присъстващите народни представители, определи за най-вкусна дзивата на 75-годишната Сийка Берова, която се оказа сестра на шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева.
“Най-важното при дзивата са продуктите – брашното, яйцата, масълцето, сиренцето – да са хубави, да втаса добре два пъти тестото, да се опече добре… Е, изисква се и много любов, да вложиш всичките си умения”, коментира за “Приятел” щастливата победителка.
Тя си спомни, че и миналата година участвала в кулинарната изложба, но я класирали на трето място, тъй като не й било хубаво брашното. “Това ми е първото пълно лято в Поповяне, тъй като наскоро се пенсионирах с 46 години трудов стаж. Тук си имам градинка, гледам си цветя, произвеждам си картофки, доматки…”, гордо допълни г-жа Берова, която иначе е родом от съседното село Ковачевци.
Домашно измайсторената салата “Айсберг” на Емилия Стоянова пък грабна приза за номер едно при картофените ястия.
“Ако не уважаваме тези автентични празници и ястия, няма как да покажем на хората, че обичаме родния си край. Дзивите бяха много вкусни, но ще си призная, че това е позабравен вкус за мен, защото си нямам село – бабите и дядовците ми са от града, и винаги ми е приятно да пробвам такива неща”, откровен бе кметът Георгиев.
Голяма атракция за празнуващите представляваше и ретро автомобилът Auto Union /предшественик на съвременната модерна марка “Ауди”/ DKW F8 от 1938 г. на родения в Поповяне Кирил Иванков. Почти всички празнуващи се снимаха с атрактивното возило, воглаве с народните представители и Вл. Георгиев. К. Иванков любезно разказваше на „посетителите” за своето хоби.
“Открих страстта си към колекционирането на ретро автомобили през 1985 г., когато купих един “Триумф”. Сега имам десетина автомобила – “Мерцедес”, “Опел”, “Форд”, “Воксхол”… Напоследък станаха атракция, тъй като вече няма подобни автомобили, всичките са нови. Като видят по-стар модел, хората разпитват, интересуват се, запознават се кога и откъде е тръгнал. Колите са в движение – както виждате, имат си съвременни номера и пълна регистрация. Много от тях са снимани и във филми и реклами за телевизията”, сподели за читателите на вестника ни атрактивният колекционер.
На въпрос дали би продал някои от любимите си превозни средства, г-н Иванков отговори: “Няма как да се разделя с автомобилите си, тъй като съм ги създал от първото до последното болтче. Това не е хоби за всеки, защото колите изискват голяма грижа около поддръжката им. Иначе има оферти, но просто не искам да ги продавам, защото усещам как новите собственици ще се опитат да препродадат колите.”
Колекционерът допълни, че почти всичко в автомобилите му е оригинално и пожела всички българи да се стараем да опазваме старите вещи, а не да рушим и да забравяме какво е било.
От името на две стопански структури в селото – фирмата на Славчо Червенков и една от малкото останали действащи земеделски кооперации, бе осигурен безплатен обяд за всички присъстващи. За още по-доброто настроение на празнуващите пък се погрижи известният самоковски певец Стоян Доспевски в ролята си на ди джей.

Делян Василев

Leave a Reply