Диана Чаушева и Ивайло Василев потопиха самоковци в света на класическата музика

Младите изпълнители Диана Чаушева и Ивайло Василев сътвориха мини празник на класическата музика в Ритуалната зала на 22 юни. С цигулка и пиано те докосната и най-нежните струни в душите на присъстващите, сред които бяха много техни връстници, както и председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева и бившата кметица на Самоков Елена Каменова. На рояла с Диана пък бе Венцеслава Тодорова.
Да се чудиш как на 10-годишна възраст човек може да овладее до такава степен богатата тоналност на тези музикални инструменти! Идващите от техните струни и клавиши тонове се гонеха, смесваха, прескачаха и преплитаха, за да служат вярно на слушателите и да активират тяхното въображение. Мелодията ту се стрелкаше в неукротим бяг, ту забавяше темпо, даваше глътка въздух на публиката, преди да се изстреля стремглаво напред, към общите лирични мечти и стремления на хората в залата.
Изпълнителите „разказаха” истории, сътворени от Паганини, Сарасате, Кабалевски, Дворжак, Бах, Хайдн, Шуберт, Рахманинов, Парашкев Хаджиев… Приказките за доброто понесоха благодарната публика високо над злободневието с неговите проблеми, неправди и неволи. А и как, с какви думи и похвати може да се опише онова, което сърцето и душата са почувствали и преживели…
Талантливи млади хора като Диана и Ивайло заслужават цялата подкрепа на обществото, на което могат да служат като светъл пример за професионализъм /въпреки крехката си възраст/, ученолюбие и трудолюбие, отдаденост и скромност.
Гордост за града ни е, че тези деца имат самоковски корени. Майката на Ивайло Василев – Ралица, е израснала в Говедарци /където всяко лято може да бъде забелязан и самият Ивайло/ и е завършила средното си образование в ПГ „Константин Фотинов” в Самоков.
Диана е закърмена с любов към музиката. Тя е дете на музикалното семейство Вели и Величка Чаушеви и внучка на учителката по музика и ръководителка на вокални групи Даниела Георгиева и съпруга й Георги Георгиев, отишъл си без време от този свят, също учител и изявен музикант. Музиканти са и вуйчото и вуйната – Апостол и Александра. По-малкият брат Георги също е тръгнал по този път…
Диана и Ивайло са четвъртокласници в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София, в класовете на Благородна Танева и Емилия Канева. Наскоро даровитите ученици впечатлиха и премиерите на страните-членки на Европейския съюз по време на тяхна среща в София. Василев и Чаушева заслужиха и специални грамоти от министъра на културата Боил Банов по случай 24 май.
Безкрайно чаровната и даровита Диана е лауреат на национални и международни награди от Хамбург /Германия/, Ниш /Сърбия/, Пловдив, Перник, Хасково, Бургас… Участвала е в майсторски класове на Дора Шварцберг, Леонид Кербел, Михаел Фришеншлагер, Мони Симеонов, Димитър Буров, а наскоро е завършила едногодишен майсторски клас с проф. Верников и проф. Волошин в Академия „Санта Чечилия” в Бергамо, Италия. Диана се изявява с успех и като певица, носителка е на стипендия за народно пеене и е финалист на телевизионни конкурси от „Шоуто на Слави” и „България търси талант”. Това обаче сякаш изглежда недостатъчно и русото дарование изигра и главната роля във филма на БНТ „Моля те, Нептуне”.
Ивайло също може да се похвали със завидна за своята възраст музикална визитка. Той е лауреат на конкурси в Москва /Русия/, Астана /Казахстан/, Атина, Брюксел, Мадрид, Мюнхен, Хамбург, Усти над лабем /Чехия/… Василев има две награди „Гран при”, две абсолютни първи и седем първи места, две втори и една трета награда, както и девет специални отличия… Благодарение и на естествения си чар и елегантност участва в театрално-музикалната постановка „Усмивката на Моцарт” в ролята на детето Моцарт. Специализирал е в майсторските класове на Наталия Деева, Мамико Суда, Мишел Бурдонкъл, Людмил Ангелов, Аглика Генова, Любен Димитров, Атанас Куртев, Лилия Бояджиева и др. Обича да композира, както и да импровизира и да акомпанира.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*