Култура, Новини

Диана Чаушева с първа награда от международен конкурс за цигулари

Талантливата самоковка Диана Чаушева продължава да жъне успехи на музикалното поприще. Ученичката в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София, по-известна досега с певческите си изяви, спечели първа награда при групата до 10 г. на 42-я международен конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова”, състоял се от 20 до 22 октомври в Хасково. Нашето момиче спечели журито с изпълнението на творби на руския композитор Дмитрий Кабалевски и на полския цигулар Хенрик Виенявски.
В конкурса участваха над 20 цигулари от 8 държави – Южна Корея, Словакия, Румъния, Молдова, Турция, Сърбия, Македония и България. Те бяха оценявани от авторитетно международно жури с председател проф. Ангел Станков, преподавател по цигулка, носител на ордена на Британската империя и куп други награди. Част от журито бе преподавателят в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров” Йосиф Радионов, който неотдавна изнесе и концерт в читалище-паметник „Отец Паисий”.
В случая, както се казва, крушата не пада по-далеч от дървото. Малката Диана е дъщеря на музикантите Вели и Величка Чаушеви и внучка на Даниела Георгиева – дългогодишна учителка по музика и ръководителка на вокални груи. Мъжът й Георги, отишъл си без време от този свят, също бе известен учител и музикант.

Leave a Reply