Крими, Новини, Шарен свят

Диво прасе с африканска чума и в нашия край

Livestock breeding. Group of pigs in farm yard.

В Държавното ловно стопанство „Искър” край Ново село е открито диво прасе с африканска чума. Това е и първи случай на подобно заболяване в Югозападна България. Досега чумата засягаше главно източната част на страната ни.
Заразената дива свиня е умряла. И двете взети проби от нея са се оказали с положителен резултат.
„Ограничили сме достъпа в стопанството, там могат да влизат само служителите му. Предприели сме мерки за ограничаване на заболяването, една от които е интензивен отстрел на диви свине. От животните взимаме  проби и ги носим за изследване, за да видим каква е динамиката на заболяването“, заяви на 5 август директорът на Югозападното държавно предприятие /в което влиза и стопанство „Искър”/ инж. Дамян Дамянов.
На следващия ден бе съобщено, че общо 200 бр. е запасът от диви свине в стопанството. До началото на август изпълнението на годишния план за ползване е 56 % – 115 животни. Продължава интензивният отстрел на животни като мярка за недопускане разпространението на заразата в други райони. Служители на стопанството всеки ден извършват обходи за откриване на трупове на диви свине или на прасета с нетипично поведение. Претърсват се дерета, калища, водни течения и др., които болни животни най-често посещават.  
Досега нямало други намерени умрели животни на територията на предприятието.
В съседните Благоевградска и в Кюстендилска област няма регистрирани случаи на африканска чума.
На служителите в стопанство „Искър” /известно в нашия край като „УБО”-то/ и на техните автомобили задължително сега се извършва дезинфекция при влизане в стопанството. Външни лица и туристи не се допускат.
Според инж. Дамянов до заразяване на животното от стопанството се е стигнало заради хранителни отпадъци. Известно е, че оттам минава много натовареният път с тежкотоварни автомобили от различни националности за Южна България. Самото прасе, полуразложено, е намерено край оградата.
Взети са всички превантивни мерки, свързани с фуражите, няма доставени пресни фуражи.
Междувременно стана ясно, че в нашата община по неофициални данни се отглеждат около 450 домашни прасета. Само 28 от тях обаче били регистрирани.
Засилени са мерките по граничните пунктове с Гърция и Северна Македония, като се проверяват всички автомобили да не се пренася прясно свинско месо или продукти от него. Извършва се и дезинфекция на всеки автомобил. Завишен е контролът в хранителните магазини, търговските вериги, кланиците и месопреработвателните обекти.
Междувременно на 2 август в Благоевград се състоя извънредна работна среща на инж. Дамянов с ръководителите на 40-те горски и ловни стопанства в рамките на предприятието /включително Горско стопанство – Самоков и стопанство „Искър”/. Решено е до събота, 10 август, във всички ловни райони в системата на предприятието да бъдат изградени и поставени подвижни капани за улов на диви прасета. Разчита се тази мярка да се прилага, съчетана с интензивен отстрел, за да се намали рязко броят на прасетата.
Във всички ловностопански райони съвместно с ловните сдружения вече са определени места за загробване на заразени диви свине. В най-скоро време трябва да приключат и процедурите по съгласуване на определените площадки със съответните инспекции по околната среда и водите и Басейновите дирекции.
Приключва и обучението на горските служители за взимане на проби за изследване за трихинелоза и африканска чума. Подготвена е и се разпространява брошура за превенция срещу опасните болести както сред ловците, така и сред стопаните на домашни свине.
На интернет страницата на Югозападното държавно предприятие е публикуван списък на лицата и телефоните, на които както ловци, така и обикновени граждани могат да подават сигнали при съмнение за африканска чума по свинете.
На срещата е обсъден и въпросът за съкращаване на срока за получаване на резултати от пробите за африканска чума и трихинелоза. „Откриването на ловния сезон за прелетен дивеч на 10 август е удобен момент за организиране на цялостно претърсване на ловните райони”, препоръча  инж. Дамянов.
Ловците и стопаните на домашни свине се призовават стриктно да спазват мерките за сигурност в превенцията и борбата с опасната зараза. Особена рискова група са ловците, които отглеждат домашни прасета в задни дворове, и ловците, работещи в свинеферми, които могат лесно да пренесат заболяването от дивите към питомните свине и обратно. Според специалисти много важно е да се избягва движението с едни и същи дрехи от стопани, отглеждащи домашни прасета и посещаващи горските територии.

Leave a Reply