Новини, Обяви, Политика

Димитър Делчев: „Депутатите в Европейския парламент от Реформаторския блок ще защитават националните интереси”

Димитър Делчев

Евроизбори – 2014

№ 10

Димитър Делчев е член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ и председател на Областния щаб на Реформаторския блок.
Ето какво сподели г-н Делчев за предстоящите избори за Европейски парламент на 25 май:
– Г-н Делчев, Вие сте председател на Областния предизборен щаб на Реформаторския блок, бихте ли ни казал как премина кампанията за изборите за Европейски парламент в нашата област?
– Кампанията премина добре, в непрестанни срещи с хората. Във всяка община успяхме да се подготвим технически за изборите. Нещо повече, събрахме членовете и симпатизантите на десните партии в областта на редица дискусии за бъдещето на страната. Всички сме наясно с трудната битка, която ни очаква на 25 май. Когато срещу това, което имаме, а именно качествени кандидати и идеи, опонентите ни противопоставят манипулиране на вота, много пари и нови висоти в популизма и празните обещания, трябва да се въоръжим със здрав боен дух. И ние го правим, защото осъзнаваме колко е важен моментът за България.
Хората ни са мотивирани, защото знаят, че Реформаторският блок е единствената алтернатива на партиите, които ни водят в пропастта – БСП и ДПС. Знаят, че десните партии отново ще победят в Европа, защото предлагат работещи решения за излизане от кризата, за разлика от левите, които са нищо повече от гаранция за безпътица и безидейно харчене на милиони. Реформаторите предлагаме конкретни, изпълними и национално отговорни решения: участие на България в основаването на Европейски енергиен съюз, насочване на европейските пари приоритетно за създаване на нови работни места в България, подобряване на репутацията на страната ни в Европа и др.
– Споменахте за Европейския енергиен съюз, всъщност водачът на вашата листа Меглена Кунева първа заговори за това. Може ли да обясните какво ще представлява този енергиен съюз?
– Идеята за Европейския енергиен съюз вече все повече се обсъжда, не само у нас, а и в други европейски страни. Целта е държавите от ЕС да се обединят и заедно, като един, да решават енергийните си проблеми. Това ще рече: договаряне на условията за доставка на газ към ЕС да става от името на 500 млн. души вместо от името на 6-7 млн., както България договаря в момента. Ако енергийният съюз проработи, цената на газта може да падне с немислимите в момента 30 %, а от там ще се намали цената и на тока, което ще е голямо облекчение за бизнеса и домакинствата.
– Как депутатите ще помогнат за създаване на повече работни места с достойно заплащане в България?
– Чрез контрол на средствата, които се харчат от европейските фондове. Българските евродепутати от Реформаторския блок ще се борят европейските средства да се харчат приоритетно за създаване на по-добри условия за работа на българските предприятия, така че те да са по-конкурентноспособни, да наемат повече хора и икономиката да расте. Защото ако бизнесът е спокоен и печели, какво пречи един ден Vidima Standart да решат да открият нов завод до Самоков например?
– Може би част от хората не знаят какво точно се прави в Европейския парламент. Каква всъщност ще бъде задачата на депутатите от Реформаторския блок и как те ще защитават националните интереси?
– Правилно го казахте, в Европейския парламент всички български евродепутати трябва да имат една цел и тя е да защитават националните интереси на България, а не лични или на партиите си. Нашите кандидати за евродепутати заявяват, че докато върви Европа заедно, те няма да допуснат българските интереси да бъдат пренебрегнати.
Все повече се говори за преминаването на Европа на две скорости – един съюз от по-силните икономически страни и един от по-слабите, каквато сме и ние в момента. Това не бива да се допуска, защото ще доведе до още по-голямо задълбочаване на разликата между България и развитите страни.
– Тази година имаме и ново явление, за първи път десните се обединяват, след като всички знаем какво се е случвало през годините. Успяхте ли да се сработите? Един екип ли сте?
– Да, един екип сме. Това се вижда при всяко ходене из страната – винаги има хора от всичките пет партии, които сме в Реформаторския блок, и те са рамо до рамо. Целта е да станем естествена общност на съидейници, към която може да се присъедини всеки.
Надявам се хората да видят, че най-накрая в политическия ни живот се случва нещо позитивно и да го „like“-нат на изборите, гласувайки с номер 10. Обединението ни се нуждае от доверие, за да продължи да се развива.
– А на местно ниво?
– На местно ниво обединяването върви по-бавно, но и там хората разбират, че сами, поотделно, са по-слаби.
Не е лесно, ще трябва да бъдат оставени много неща в миналото. Но в името на това успешно да вървим напред, всеки трябва да бъде готов да направи крачка в правилната посока.

Продаването и купуването на гласове е престъпление!

Leave a Reply