Новини, Шарен свят

Димитър Машов заслужи националния приз „Достойни българи”

Самоковецът старши комисар Димитър Машов, който оглавява Областната дирекция на МВР във Велико Търново, бе сред наградените по време на 16-ото издание на наградите „Достойните българи”. Церемонията по връчването на призовете се състоя на 19 март във Военния клуб в София. Отличията заслужиха близо 40 истински добри и сърцати сънародници. Нашият съгражданин бе награден лично от министъра на вътрешните работи Валентин Радев.
Ст. комисар Машов бе номиниран и впоследствие награден за активната му кампания срещу телефонните измами във Великотърновско. Откакто оглави тамошната областна дирекция преди две години той организира редовни срещи на полицейски екипи с възрастни хора от областта, за да могат гражданите да се научат да разпознават ало измамниците. Беседи са се състояли във всяко населено място, както и в домовете за възрастни хора и в пенсионерските клубове. През периода са били разпространени хиляди брошури с описание на измамните схеми.
Начините за справяне с проблема са привлекли и вниманието на експерти от германското външно министерство, които дошли на място за обмяна на опит. При визитата си в търновското село Балван германците дори станали свидетели на сценки с обезвреждане на измамници, разиграни пред тях от местни самодейки.
Старши комисар Димитър Машов е роден на 5 януари 1976 г. в Благоевград, но е израснал в Самоков. Завършил е Академията на МВР и Университетa по библиотекознание и информационни технологии в София. През 2001 г. започва работа в системата на Столичната дирекция на вътрешните работи. През 2012 г. е назначен за зам.-директор на Областната дирекция на МВР – София, а от три години ръководи Областната дирекция във Велико Търново. Женен е, има дъщеря. Димитър е син на дългогодишния самоковски учител по акордеон Георги Машов и сам свири на акордеон и пиано.
Инициатори и организатори на кампанията „Достойните българи” са в. „24 часа” и Българската национална телевизия.

Leave a Reply