Новини, Шарен свят

„Дишай” – нов живот за пожарникарската кула

Съвсем нов облик през последните дни придоби старата дървена пожарникарска кула в града ни. Под ръководството на Радостина Доганова, Христо Гелов и Иван Шуманов деца и младежи участваха с ентусиазъм в направата на временна инсталация, която просто преобрази кулата и й вдъхна нов живот. Той се дължи на изработените и използвани общо 280 зелени малки вятърни детски въртележки от полипропилен, закрепени към конструкцията й чрез дъски, винтове и спрей.
Начинанието е част от инициативите, осъществени по време на Третия международен симпозиум по живопис и скулптура „Самоков 2017”. Форумът ще приключи в петък, 11 август, с изложба, която ще бъде открита от 18.30 ч. в Доспевската къща /базата на Школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф” към читалище-паметник „Отец Паисий”/.
Авангардното творение на кулата – зелено, чисто, свежо, е израз и символ на преклонение пред природата, раждаща живот, предвещаваща плодородие и растеж – „тук и сега”… Идеята е динамичните вятърни детски въртележки да ни заредят всички нас с енергия и ентусиазъм, с ведри мисли и оптимизъм.
Самите автори са написали пожелания и са се проявили и като художници при изработката на своите творби.
Новата инсталация ще облагородява този кът от централната част на града ни в продължение на месец – до 8 септември т. г.

1 Comment

  1. ПЕТРОВ

    ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЙКА !!!

Leave a Reply