Новини, Политика

Днес избираме кметове и общински съветници

На 27 октомври, неделя, ще се произведат изборите за кмет на общината, 29 общински съветници и 11 кмета на по-големите села в общината. Общо 6 са кандидатите за кмет на общината. 264 души желаят да станат общински съветници, а 36 човека – управници на селата. Повечето от кандидатите са представители на партии и коалиции, но има и независими.
Изборният ден трябва да започне в 7 ч. и по закон да приключи в 20 ч.
Междувременно ще имаме още 60 минути за размисъл преди вота, тъй като през нощта на 27 октомври трябва да преминем към зимното часово време, като върнем часовниците с един час назад.
Общинската избирателна комисия създаде въз основа на молби от граждани с трайни увреждания и писмо от Общината и две подвижни избирателни секции – една за Самоков и една за селата в общината. Комисиите в тези две секции се състоят от председател, зам.-председател, секретар и двама члена.
За гласуване на избиратели с увредено зрение и със затруднения в придвижването пък са определени пет секции в града – в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, ОУ „Христо Максимов”, ПГ „Константин Фотинов”, СУ „Отец Паисий” и ПТГ „Никола Вапцаров”, и в секциите в селата.
До всяка от тези секции са осигурени достъпни места за паркиране и възможности за лесно придвижване на избирателите.
На видно място пред всяка от секциите ще бъде поставено табло с телефони на Районното управление на полицията и на дежурния районен прокурор.
От 8.30 до 17.30 ч. могат да се правят заявки за помощ в изборния ден на тел. 0722/6-66-30, 6-66-31, 6-66-32 и на адрес: Община Самоков, гише „Деловодство”.
Придвижването на избиратели с увредено зрение или трудноподвижни ще става с леки автомобили: „Пежо”, рег. № СО 0478 СК и „Шкода Октавия”, рег. № СО 5959 ХА.

Leave a Reply