Дни на Паисий в Самоков от 17 до 19 юни

Тридневни Паисиеви дни ще се състоят в Самоков от 17 до 19 юни – петък, събота и неделя. Изявата е посветена на 300-годишнината от рождението на родоначалника на Българското възраждане и наш земляк и на 260-годишнината от написването на неговата знаменита „История славянобългарска“. Организатори са Община Самоков, Архиерейското наместничество в града ни и Историческият музей.
Дните ще бъдат открити на 17 юни от 19 ч. в зала „Самоков“ с премиерата на спектакъла „Паисий” на ансамбъл „Българе”.
На следващия ден от 17 ч. в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” доц. д-р Константин Рангочев, секретар на асоциацията по антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“,  ще представи своята разработка „Самоков – родното място на Паисий Хилендарски”. След лекцията ще бъде открита изложба за делото на Паисий с фотоси от архива на самоковския музей, дарение от Петър Бобев. Ще бъдат поднесени и венци на паметника на великия хилендарец на централния площад „Захарий Зограф“.
На 19 юни пък ще бъде отслужена юбилейна тържествена архиерейска литургия в черквата „Св. Никола“. След службата ще бъдат поднесени венци на гроба на Паисий в двора на храма.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*