Доброволци-еколози: „Мечтаем да берем коприва и киселец на почистените поляни”

Пета акция под надслов „Да изчистим градО” осъществиха участници и сподвижници на доброволческата група „Чиста Земя” в района южно от долното поделение, край черния път за Доспей, на 4 и 5 май.
„Свършихме задоволителна работа, но не сме решили проблема окончателно. Това бе само най-грубата и спешна работа. Успоредно с извозването на тоновете боклук трябва да има и фино почистване, а след това залесяване. Дори с пълната подкрепа на Общината и на Регионалния център за управление на отпадъци в лицето на ръководителя му Кирил Поповянски и предоставената тежка техника не можем да изгребем всичко, защото на тези вече дългогодишни незаконни сметища има слой след слой, след слой мръсотия в земята”, заявиха за „Приятел” организаторите.
Те обаче споделиха, че магията е в съпричастието на участниците и изтъкнаха, че в „Чиста Земя” няма шефове и подчинени, а това е група граждани, решили да оставят чисто след себе си за идните поколения. В изпълнението на тази цел доброволците срещат всевъзможни боклуци – пластмаса, горяло масло, гуми, бетон и какво ли още не. Отпадък, на който му трябват стотици години, за да се преобразува и разпадне.
„Това е болест в умовете на хората, които си мислят, че като платят десет лева на каруца, всъщност са „на далавера”. Виждате ли, това си е нашият боклук, ние сме го създали и няма нищо лошо да си платим, за да ни го извозят, но нека това да става само на оторизирани за тази цел служби, не на частни лица”, апелираха от „Чиста Земя”.
За да има по-продължителна полза от „зелената” кампания, стана ясно, че на вече изчистените места ще бъдат поставени подходящи табели, а доброволци ще патрулират и ще документират евентуалните нарушители.
„Изглежда на нас, хората, трябва да ни се бръкне в джоба и то на дълбоко, за да спрем да нанасяме щети на нашата единствена Майка природа”, констатираха от „Чиста Земя”.
Инициаторите разкриха, че мечтаят местните жители отново да берат гъби, коприва и киселец по тези поляни и семействата да разпъват одеяла и да присядат сред природата, защото чистотата е повод за здраве, щастие и дълголетие – децата ще виждат примера и ще предават щафетата нататък.
„Нашата доброволна организация събира все повече хора и стъпка по стъпка, с разум и правилна стратегия, продължаваме напред! Всеки, който желае да следи развитието на тази задруга, нека да посети нашата фейсбук страница „Чиста Земя” или лично да ни потърси”, призоваха доброволците.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*