Доброволци събраха над 1 тон боклуци в близост до Самоков

Преди и след почистването

Около 60 души откликнаха на инициативата на Георги Прасков и неговите приятели-природолюбители Владимир Митков и Светлин Стефанов и се включиха в почистването на района край река Бистрица преди навлизането й в Самоков. Доброволците – различни в различните дни, работиха усилено на 30 и 31 март, събота и неделя, и събраха над един тон боклуци!
„Намерихме какво ли не – автомобилни гуми и предна броня, бойлери, килими, тапети и въобще всевъзможни отпадъци”, заяви Георги Прасков за „Приятел”. Той сподели, че сред участниците в акцията е имало и много малки деца, което е залог, че те ще бъдат възпитани с любов към природата и с грижа за околната среда. Специално за почистването пък дошли нашенци от София.
Така – с общи усилия, доброволците превърнаха замърсените поляни в местността Луковица в своеобразен зелен рай и приятно място за разходка. Още повече, че оттук се открива чуден поглед към пистите в Боровец и величествената Рила.
Част от събраните боклуци били извозени на момента от треньора по ски скок Георги Жарков с неговия високопроходим автомобил с ремарке, а за останалата част отговорност поема Общината, откъдето са били осигурени чували и ръкавици. Подобен жест прави и фирма „Монтажи-64”.


„В интернет доста хора казваха, че ще участват, но всъщност не са много тези, които на практика ни подкрепиха. Надявам се тази тенденция да се промени при следващите ни подобни инициативи”, подчерта Прасков. Той е зареден с енергия да промени родния си край към добро и няма намерение да спира дотук. Вече е набелязано място за почистване и за следващите два почивни дни – 6 и 7 април. Става дума за района между стената на Искъра и пътя за фирма „Самел-90”, където също положението е изключително неприятно.
„Призовавам жителите на кв. „Самоково” да дойдат и сами да почистят около себе си. Нека живеем в по-чист град”, призова Георги Прасков.
Желаещите да го подкрепят могат да се явят на 6 и 7 април, събота и неделя, от 10 ч. при пешеходния мост срещу бившата фабрика „Самоковска комуна”.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*