Добротворци се помолиха за здраве и търкулнаха 100 питки в двора на Долномахленската черква

Сдружението на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници „Сили имам да се боря” чества своята 11-годишнина с ритуално търкаляне на питки в двора на Долномахленската черква „Въведение Богородично” навръх Благовец /25 март/. Общо 100-те обредни хляба бяха осветени от свещ. Георги Николов, а след това – ритуално търкулнати за здраве по вече раззеленилата се трева в просторния двор на християнската обител от присъстващите членове, съмишленици и приятели на сдружението, както и от десетки богомолци, дошли да запалят свещичка и да се помолят за здраве на живите и избавление на починалите си близки. Всички чуха и беседата на отец Георги за възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария, че тя ще роди очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Исус Христос.


Жените от „Сили имам да се боря” честват Благовец и като свой празник и символично наричат проявите си на този ден „Благата вест” с надеждата наистина добрите новини през годината да преобладават. Началото поставя вече покойната основателка на сдружението Ирина Симитчиева, а благородното й дело по-късно е продължено от дъщерите й Анита и Елица. И ето – вече няколко години, те неизменно празнуват и се молят за здраве навръх Благовец в Божия храм.


„Благодарим на всички наши сподвижници, приятели и доброволци, които ни помагат за постигане на общата ни цел – да повишим здравната култура на хората”, споделиха сестри Симитчиеви. Във връзка с това те организират ежегодни профилактични прегледи и акции по кръводаряване, както и други благородни начинания.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*