История, Новини, Образование

Доброто е заразно, бъдете преносители!

Така възкликнаха на 28 април в Историческия музей участниците в клуб „Родолюбие” с ръководител Ели Георгиева към СУ „Отец Паисий” по време на заключителната си изява по проект „Твоят час”.
В началото бе представено видео от предишната им изява, посветена на живота и делото на Васил Левски. Учениците проследиха историята на Алино, Белчин, Доспей, Клисура, Продановци, Райово и Рельово – възникването, името, местоположението, историческите забележителности, светите места, просветното дело. Демографските промени натъжиха хората и предизвикаха дискусия. Стана ясно, че проектите за селата ще бъдат предоставени на съответните читалища.
С друга презентация младежите отразиха многобройните благотворителни и патриотични прояви, в които са участвали – акцията за Димитър Лобутов, която инициираха и съвместно с ФТА „Самоков” успяха да съберат почти 10 000 лв; събирането на капачки за кампанията „Капачки за бъдеще“, в която се включиха много организации, училища, детски градини и граждани и заедно събраха 280 кг, предадени за закупуване на нов кувьоз; традиционните вече за тях включвания в коледните и великденски акции на „Бъди човек“; посещенията в Дома за стари хора в града, както и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца; интересните изяви, организирани от тях за учениците от начален етап по различни поводи и тематика; отбелязването на Булаирската епопея, паметта на Апостола на свободата Васил Левски, освобождението на България.
Заслужено родолюбците получиха подаръци за старанието и отдадеността си през годината. Водещ бе Иван Ласкин, а презентациите бяха представени от Елена Гиздова, Ева Кичева, Лора Кирилова и Лияна Чифлиджанова.
Сред гостите на изявата бяха кметовете на Самоков, Доспей и Продановци – Владимир Георгиев, Николай Гешев и Емилия Драганова, председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева, секретаря на читалище „Отец Паисий” в Доспей Елена Ковачка, учители, ученици и др.

Leave a Reply