Култура, Новини, Статии, коментари

Добро да правиш, без да очакваш отплата…

Да правиш добро, без да очакваш отплата, е привилегия само на едни хора. Тяхното благородство е по-ценно от златото. А най-голямата им награда е, когато видят в очите на другите как искрят радостта и щастието.
Такива са хората от основаното от Калинка Сгурова независимо дружество „Благодетел” със зам.-председател Надя Касабова. Заедно с членове на Клуба за здраве и дълголетие и на пенсионерски клуб № 5 от София посетихме домове за сираци във Велинград.
Пътувахме през чудно дефиле с надвиснали над него високи скали, с река долу в ниското. Когато пристигнахме във Велинград и автобусът спря, към нас се втурнаха дечица – малки и по-големи. Гледаха ни с чистите си очи, целуваха ни дори ръка, всяко се притискаше до нас, искаше да го погалиш. Смут ни обзе, като усетихме колко много тези деца се нуждаят от обич. Те я получават от своите учители и възпитатели, но и всяко идване на други хора при тях е много приятна изненада.
Докато възпитателите, начело с д-р Елена Канталиева и основния дарител Тони Дишов, предал 9 чувала чисто нови детски дрехи, ги разпределяха, групата ни подари на децата лакомства, а самата аз пък раздадох около 50 книги – енциклопедии, приказки, книжки за оцветяване.
Децата искаха да ни поздравят и веднага започнаха – стихове, танци, песни. И ние им попяхме, играхме заедно хоро. Те не ни пускаха, но чакаха и други гости. Тръгнахме си с натъжени лица, но и доволни от това, което направихме.
Посетихме и центъра за настаняване от семеен тип. В момента възпитаниците ги нямаше, но директорката ни запозна с работата тук и с живота на децата. Самият център е създаден преди три години. Децата учат, посещават ателиета по интереси и библиотеката, ходят на фитнес, на екскурзии и летни лагери.
„Много ни е трудно, държавата ни субсидира, но не е достатъчно. Разчитаме повече на спонсори. Бавно и трудно става всичко, но все пак се случват промени. Има деца с много тежки съдби. Целта ни е да ги съхраним и емоционално”, сподели директорката.
Накрая посетихме и културния клуб на пенсионерите в кв. „Каменица” с председател Мария Къдриева, която ръководи и организацията на Съюза на пенсионерите във Велинград. Домакините ни посрещнаха с китка здравец и сол. Запяха песен след песен, редувайки ги със стихове.
Голямо уважение към домакини и гости показаха с присъствието и участието си кметът на Велинград Иван Лебанов, зам.-кметът Георги Янчев, кандидати за депутати и др.
Гостите също не останаха назад в песните. Почетени бяха и юбилярите.
Песенен поздрав за всички бе поднесен и от фолклорния състав към читалище „Васил Левски” в града. На хорото се хвана и кметът. „Прекланям се пред вас и вашия труд, надявам се с усилията на млади и стари да правим промените, да надграждаме направеното”, сподели олимпийският медалист Лебанов.

Димитрина Божилова

Leave a Reply