Зимни спортове, Новини, Спорт, Статии, коментари

Докога Самоков и България няма да имат шанца?

Занемарена и в руини е някогашната модерна шанца в Боровец

Преди броени дни най-добрият български скачач Владимир Зографски стана шампион на Зимната универсиада. Преди няколко години бе и младежки шампион на планетата. Известни са и другите негови високи постижения в световния елит.
И други млади самоковски скачачи проявяват талант и хъс и се представят много добре в международни младежки състезания.
Но всичко това е своеобразен героизъм, като се има предвид, че шанци в Самоков, Боровец и изобщо в България сега просто няма. Няма нито едно скочище нито в нашия град и изобщо в Рила, нито в цялата страна!
Голямата и модерна за времето си 90-метрова шанца в Боровец тъне в руини. А тя беше изградена през 70-те години по всички изисквания на ФИС, с лифт, съдийска кула, съблекални и други съоръжения, необходими за състезания от висок ранг. До промените в началото на 90-те години и дори малко след това на нея се провеждаха състезания и тренировки, но от 10-15 години тази шанца е паметник на безстопанствеността. Всичко възможно по нея е разрушено и ограбено. Останалото върши суровата природа след като никой не го е грижа за тази някогашна толкова важна придобивка.
А там през 70-те и 80-те години се провеждаха международни състезания. На тази шанца се състезаваха олимпийски шампиони, едни от най-големите световни звезди. Наблюдаваше ги на място многохилядна публика. По това време израснаха и носителите на Европейската купа Владимир Брейчев и Валентин Божичков, както и доста други самоковски скачачи от международна класа.
Същата нерадостна съдба сполетя и шанцата в Самоков, на Ридо. Спомен са вече само и шанците на Витоша, в Родопите. България – една от страните с успехи в белите спортове, сега няма едно скочище за комка, дето се казва.
С такава „равносметка” изпратихме 2014-а, когато се навършиха кръгли 70 години от изграждането на Ридо на първата ски шанца в България!
Светът върви напред, а ние унищожаваме дори и това, което сме имали.
Като мираж изглежда сега построяването на една шанца – нещо, което в далечното време на 30-те години е било реалност.
Според запознати изграждането на една съвременна шанца с всички необходими съоръжения би струвало не повече от 400-500 хил. лв. Оказва се, че една такава не толкова крупна сума не е по силите не толкова на Общината, колкото на държава, спортно министерство, ски федерация и т. н., и т. н.
Не може цели вече 25 години всичко да се оправдава все с тази прословута криза, с „прехода” и пр.

Специално изградената масивна съдийска кула край направената от държавата шанца в Боровец стои като ням паметник на абдикиралите от спорта днешни институции в България

Преди няколко години местни деятели и общинското ръководство подеха идеята за изграждане на нова шанца поне в Самоков. Инициативата срещна одобрение „отгоре”, но само на думи.
Така сега самоковските и изобщо българските ски скачачи са принудени да тренират и да се състезават навън и дори държавните първенства да провеждат в… чужбина. Както се казва, щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно!
А представете си какво биха постигнали Зографски и другите момчета, ако имаха условия да се подготвят у дома си и ако не се налагаше да пропускат състезания навън заради липса на средства.
Ски скокът е оставен на произвола на съдбата. А това е един от най-мъжествените и атрактивни спортове. Една малка държава като Словения например изгради цели комплекси шанци. Да не говорим за другите страни. Гледаме по телевизията и не вярваме на очите си как десетки хиляди фенове се събират и наблюдават с огромен интерес изявите на скачачите в Полша, Германия, Австрия и къде ли не.
Някога и у нас беше така. Ще се върне ли това време?
Засега, за жалост, положителен отговор не може да се даде.
Остава единствено надеждата, че държавата, спортното министерство и ски федерацията ще обърнат най-после внимание на този проблем, ползата от което ще бъде многостранна.

Тодор Попов

Стълбището, което води към скочището, е не само изоставено, но и изключително опасно. Някога то е било оградено с парапет, който е изчезнал през годините и достъпа до тук е свободен. Опасността е особено голяма през зимните месеци, когато стълбите стават ледена пързалка…

Leave a Reply