Докога ще се движат ТИР-ове по тесния и с много завои път за София?

В броя си от 18 юли в. „Приятел” публикува съобщение за сблъсък на микробус от София с ТИР. Аз бях в този микробус. На него се качих при Окръжна болница в 16.35 ч. Там се качихме двама пътника, но нито един не получи касова бележка или билет. А това е не само превозен документ, но и данъчен. По този начин се ощетява не само пътникът, но и държавата. Пътникът не може да си търси обезщетение при пътно произшествие, а държавата не получава данъци. Защо?
Доколкото знаем, микробуси с по-малко от 22 места по закон не могат да извършват междуградски превози, а този и всички други превозни средства на фирма „Маке транс” са по-малки и с тях фирмата обслужва линията до София вече няколко години. Защо?
Към 17 ч. на един от завоите преди Пасарел стана сблъсъкът между ТИР-а и микробуса. Аз бях на последната седалка и не следях пътя. В един момент само чух грохота от удара и усетих пръснатите върху лицето ми многобройни парченца стъкла. Усетих и силна болка в главата, тъй като съм се ударил в облегалката на предната седалка.
Настана паника, хората започнаха да слизат от микробуса навън в дъжда. Всички стъкла отляво бяха потрошени. Младеж на около 18 години беше с разкъсана лява ръка при рамото и от раните се стичаше кръв, която той с някаква кърпа бършеше, но явно това не беше достатъчно. Една жена, която също имаше кръв по дрехите, се оплакваше от болки в ръката и гръдния кош.
В колата нямаше медикаменти или поне не бяха предложени на контузените пътници. А би трябвало според мен да има индивидуални медицински пакети за спешна помощ за всички пътници: колкото места – толкова пакети…
Спрях една самоковска кола и след час пристигнах в Самоков. Така направиха и други от пътниците.
Преди това видях, че ТИР-ът, който ни удари, спря на стотина метра след мястото на удара, което показва две неща. Първо, че шофьорът му е карал бързо, и второ, че дори не е разбрал как със задната част на тежката кола е ударил микробуса.
Категоричен съм, че този път не е за ТИР-ове. Шосето е тясно и с много завои. Правено е преди много години за файтони. А сега с бясна скорост препускат 40-метрови 20-тонни ТИР-ове. Защо?
И още нещо. Фирмата „Маке транс” може и да е софийска, но настоящите и евентуално, не дай Боже, бъдещите проблеми, са самоковски. Не е ясно правени ли са проверки на фирмата от Общината и от органите на Държавната автомобилна инспекция и ако са правени – какви са констатациите? Самата фирма би трябвало да въведе промени при обслужването на пътниците. Предлагам работата й да бъде следена по-прецизно от Общината и от служителите от ДАИ.
По този път всеки ден пътуват наши деца, наши близки и приятели. От едната страна са язовирите и деретата, а от другата страна – твърди и непоклатими скали. Този път се разминахме без жертви, а утре?!

Александър Бонев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*