Култура, Новини

Долна баня се готви за мартенските празници

Подготовката за мартенските празници в Долна баня е най-напрегната в местното читалище „Рила”. Децата се готвят да посрещнат в читалнята на библиотеката Баба Марта, която след като им върже бяло-червен конец на ръката за здраве и късмет, ще им разкаже любими приказки.
Местните жени са майсторки по изработване на мартеници. Своя талант те ще покажат на традиционната изложба на Пижо и Пенда. Жените от пенсионерския клуб „Надежда” в продължение на много дни пък изплетоха невероятно дълга мартеница, достойна за „Гинес”.
На 1 март по отколешна традиция ще празнуват и самодейците.
Подготвя се и втората фотоизложба под надслов „Зимна приказка в Долна баня”, която жителите и гостите на града ще могат да видят в читалището на тържествения концерт по случай 135-годишнитата от Освобождението. По повод на 3 март в църквата „Успение на Пресвета Богородица” енорийският свещеник иконом Пламен Димитров ще отслужи заупокойна панихида за загиналите в освободителната Руско-турска война, както и молебен за здраве и благополучие.
С тържествен ритуал ще бъдат поставени цветя на паметните плочи, посветени на освобождението на Долна баня на 12 януари 1878 г. и на 14-те опълченци от града. Вечерта по традиция ще има и заря.

Любомир Кузев

Leave a Reply