Новини, Шарен свят

Долнобанки изплетоха… 12 км мартеница

Невероятно, но факт! Жени от пенсионерския клуб „Надежда” в Долна баня сътвориха невероятна мартеница с дължина… 12 км 440 м.
…Идеята на председателката Атанаска Лазарова е приета радушно и сръчните долнобанки се захващат с усърдие у дома и в клуба да преплитат червено-белия конец. Първоначалното намерение на майсторките било да кандидатстват за „Рекордите на Гинес”, но впоследствие се отказали.
В навечерието на 1 март надникваме във веселата мартенска работилница. Жените ни посрещат по традиция с хляб и сол и с народни ритми – любими песни на участничките във вокалната група с ръководител и корпетитор Васил Сотиров огласят клуба. В същото време няколко жени развиват кълбета, скърцат с ножици и усукват конците. Майсторките на една кука са плели рекордно дългата мартеница почти два месеца. Използвали са над 10 кг прежда. Дарили са материали, средства и труд.
Решението е с оригиналното творение да бъдат пременени дървета и сгради в центъра на града, включително зданието на общината и читалището. С бяло-червения цвят на Баба Марта вече е украсен и самият пенсионерски клуб. По традиция пък огромна мартеница с Пижо и Пенда ще се спусне от часовниковата кула.

Любомир Кузев

Leave a Reply