Култура, Новини

Домакини и гости сътвориха в Алино истински великденски празник

Да се амбицираш, за да направиш нещо ново, си е един вид геройство. Имаш ли желание и гори ли в сърцето пламъчето на българщината, няма начин да не го постигнеш.
Това се доказа на 4 април, когато неуморимият и сърцат Момчил Чалъков, секретар на читалище „Васил Левски” в Алино, подкрепян от приятели и колеги от самоковските читалища, София, кметството и Общината, събра в селото много гости – танцьори, певци, музиканти. Гост на този първи по рода си великденски празник беше проф. Албена Георгиева, зам.-директор на Института по етнология и фолклористика при БАН. Тук бяха и кметът на общината Владимир Георгиев, общински съветници, културни деятели.
„Бъдете живи и здрави и нека този празник да стане традиция, за да радва всички ни дълги години”, поздрави присъстващите г-н Георгиев. После богата програма държа цели три часа в плен хората в салона, където имаше много правостоящи, а някои посетители останаха и на стълбите.
Първи се изявиха певиците от Алино. Възрастните жени слушаха като малки деца Момчил, взаимно си предаваха дух и енергия. Жизнерадост и красота излъчваха танцьорите от Горни Богров. В техния фолклорен ансамбъл „Русаля” участва и самият Момчил Чалъков. Ритъм и много енергия бликаха и от изпълненията на игрохорците от „Българско хоро” с ръководител Евгения Грънчарова към софийското читалище „Бачо Киро”. Едва 6-годишната Виктория Войнова, чийто баща е от Алино, се изяви за първи път на сцена, като се справи чудесно с народната песен „А, бре, Стояне…”
Заедно с фолклорната група от Широки дол играха Шопското и копаницата двете малки чаровници – 6-годишното Ленче и 9-годишната Мария. Към групата после се присъедини и неостаряващият Кирил Шаренкапов с двоянка и свирка.
Сцената едва побра певиците от Говедарци, чиито чудесни гласове ръководи Даниела Георгиева. Прояви се и мъжката фолклорна група с ръководител Спас Джамбазки.
Още повече бяха участниците от Драгушиново – женската и мъжката фолклорна група под ръководството на Радостина Симонова. Танцьорско майсторство показа и състав „Рилски ритми” с ръководител Теменужка Ковачка, както и групи от Райово, Ярлово и др.
Песните на Иванка Бикова, Димитър Лукарски, Стела Пачева, Лина Чалъкова и Гюлка Каназирева, Ваня Цветкова от вокална група „Чучулигите“, Ягода Диканчева, Георги Биков в съпровод на оркестър „Самоков“ – Иван Велчев, Симеон Велчев, Георги Казаков, Илия Илков, предизвикаха бурните аплодисменти на публиката.
Много интересен момент бе представеният народен обичай „Забраждане на невестата”.
„Благодаря на всички, които направиха този празник една чудесна симфония от багри и мелодии! Ако искате да сте щастливи цял живот – пейте и играйте”, възкликна накрая местният обществен и културен деятел Иван Волев.
Спонсори бяха осигурили и коктейл.
Стана истински празник – и за участници, и за слушатели и зрители. Дано да има тази хубава инициатива и бъдеще!

Димитрина Божилова

Leave a Reply