Статии, коментари

Домашните любимци помагат за доброто развитие на детето

Повечето отговори на този въпрос се свързват с възпитаването на чувство на отговорност у децата. И наистина, ако домашните задължения по извеждането, храненето, къпането, хигиената на домашните любимци се разпределят правилно, а изпълнението им се контролира, децата ще придобият наистина много полезни навици и отговорно отношение към ангажиментите си. През последните десетина години много учени посветиха усилия в доказване и на други ползи от контакта на децата с домашните любимци.Оказа се, че те са незаменими помощници на подрастващи с така наречените поведенчески проблеми. В тяхно лице много такива деца откриват истинския приятел, комуто могат да доверят страховете си, а тъкмо те обикновено са в основата на агресивното им поведение.Появата на любимо животно у дома видимо разсейва и депресивните състояния, характерни за възрастта на тийнейджърите. Често присъствието на едно забавно кученце може да замести небезобидни и скъпи лекарства. “Косматата терапия” може и да насърчи изявата на таланти у децата, особено при тези, които страдат от стеснителност. Те започват да правят портрети на своя приятел, да му пеят песни, да изнасят с него представления, да танцуват.
Някои американски психолози пък са открили, че децата, които имат у дома си папагалчета, бързо и лесно проговарят. Обяснението е, че детето се възприема в ролята на учител и, обучавайки птицата, се стреми да се изразява гласно и ясно. Австралийски логопеди дори препоръчват на родители, чиито деца страдат от заекване, да им подарят папагалче.. Стремейки се да научи птицата да говори, детето преодолява психическите си задръжки, а многократното повтаряне на думите е полезно упражнение, което то изпълнява с желание, без да го възприема като лечение.
За един все още оспорван факт, свързан с домашните алергии при децата, съобщава сп. Гуд Медсин”. Научни изследвания, проведени от различни екипи, показали, че съжителството с домашни любимци укрепва имунната система на децата и това се оказало защитен фактор срещу различни алергени от околната среда.
Сред необичайните идеи е и прилагането на една американска програма за обучение на деца, които изостават в четенето. Дали им възможност по половин час ежеседмично да четат пред специално обучени кучета. Четириногите слушатели са търпеливи, а ако някой сбърка, няма да му се присмеят. Това не само окуражило читателите, а и ги мотивирало да се занимават по-често и по-дълго с книгите.
Животните могат да бъдат незаменими терапевти и за децата с физически увреждания. Филм, излъчен от “Анимал планет”, разказва за необичайната котка, която една англичанка намерила на улицата. Котката имала множество физически дефекти, но стопанката й не само я отгледала с любов, а започнала да я води в училища и класове, където се обучават деца с физически недъзи. Посланието на дружелюбното животно и стопанката му било, че всяко същество, макари да се е родило различно, може да намери любов и че тъкмо различията му могат да го направят значимо и да се превърнат в негова мисия.

Leave a Reply