Достойно представяне на „Пауталия 2012” /снимки/

Танцьорките от Бели Искър предизвикаха бурни аплодисменти в Кюстендил

След „Кюстендилска пролет” и „Празник на черешата” в известния с лековитите си минерални извори още от римско време Кюстендил се проведе Шестият пореден международен фестивал „Пауталия 2012”.
През двата фестивални дни на откритата сцена в градската градина се вихриха танци, носеха се песни. Гостуваха много хорове, ансамбли и състави не само от района, но от цяла България, от Сърбия и Македония.
Горещото време и многото участници внасяха напрежение, но журито, в което участваше и народната певица Олга Борисова, трябваше да отличи най-добрите. Разнообразието от носии, свежите младежки сили, които се вливаха в този празник, участието на най-малките, най-сладките и мили изпълнители, превърнаха тези дни в истинско удоволствие за нас и другите посетители на града.
Към другите изпълнители се присъединихме и ние, от Самоковска община. Още неотпочинали от предишния ден, когато в Бели Искър се вихреше Празникът на рилският зелник, белоискровци изпълниха песните си заедно с мъжете от фолклорна група „Орлови скали”, танцовия състав „Магдена”. Трите формации превърнаха сцената в място, на което краката като че ли сами играеха в ритъм.
Зрителите и журито изпратиха с аплодисменти и тях, и малките танцьори от състав „Палакарийче” в Райово, а и техните по-големи кака и лели. Много добре се представиха и певиците от Клисура, Белчин и Райово. Тези жени не се уморяват да се справят с домакинството, с полската работа и с песните. Те казват, че така по-лесно, по-бързо и по-добре вършат всичко…
Много силно впечатление ни направиха танцовият ансамбъл „Будител” от София, смесената фолклорна група „Струмски славей” от Благоевград, младите изпълнители – ученици на народната певица Бинка Желязкова. Не по-малък интерес предизвика ансамбълът от Овчарци. Най-хубавото е, че в този ансамбъл са привлечени 10 дечица и всички заедно изпълняват стари песни и ритуали.
Не може да се разкаже всичко, то трябва да се види.
На връщане в автобуса певците показаха, че могат да пеят всякакви песни – не само фолклор, но и стари градски, и патриотични.
Това бе едно приятно изживяване с такива хора, които са истински ценители на народната песен и танц и които доказват, че който пее и играе, е богат и не таи злост в душата си.

Димитрина Божилова

Снимки: авторът

no images were found

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*