История, Новини, Образование, Читателски

До випуск 69 на ПГ „Константин Фотинов” – Самоков

Мили съученички и съученици, преди половин век ние всички заедно се озовахме, спуснати с парашут, върху нивата на живота. Бяхме млади и горди, че сме „зрелостници” и ставаме самите ние самостоятелни и отговорни за собствените си съдбини. Родители и учители се бяха грижили ревностно за нас 18 години, докато стъпим сами на краката си.
Да бъдат живи и здрави всички от тях, които все още се радват на живота, макар и в преклонна възраст!
А за покойните нека да сторим дълбок поклон и да ги упоменем смирено, с преклонение и най-свети синовни чувства!
Нека също така да бъде светла паметта на нашите покойни съученици и съученички, преселили се без време от другата страна на живота. Бог да ги прости и упокои душите им! Спомените за тях остават, докато сме живи…
А ние, живите днес, не можем да отречем, че сме били късметлии. Живяхме в мирно време и не изпитахме оскъдица, глад, ужас и разрушения, които неминуемо връхлитат върху хората при военно време, епидемии и природни катаклизми.
Нека всеки от нас, който е вярващ, да благодари на Бога за този подарък, а атеистите – на Съдбата!

* * *

Пиша това писмо до всички вас, мили съученици и съученички, събрали се да отпразнувате нашата 50-годишнина от завършване на гимназия „Константин Фотинов” и да получа в бележника „извинено отсъствие” заради това, че отсъствам днес на това тържество. Разчитам на вашето великодушие и съпричастност.
Моята мила съпруга Надя Даганова-Кондоферски на 30 май навършва 50-годишна възраст и изпълнявам нейното желание да отпразнуваме – само двамата, тази кръгла годишнина в Бормио, прочут снежен курорт. Там ще бъдем от 25 май до 3 юни 2019 г. и ще се радваме на красотите на италианските Алпи от тъмно до тъмно, обещавам!
Очакват ни уморителни преходи по 7-8 часа на ден в пояса от 1800 до 3200 м надморска височина, където има все още много сняг. Надя деяни здраво по планините, иска да покорява върхове, непознати маршрути, предизвикателства, а това е добро дошло за мен да поразмърдам старите кокали.

* * *

Вече с олекнало сърце от „извиненото отсъствие”, което разчитам да получа за своето палаво поведение, искам да подчертая какво най-много ме трогва от вас, мили съученички и съученици. Не това, че станахте учители, лекари, инженери и всякакви видове специалисти, изкарващи с тежък труд хляба си честно и почтено.
Възхитен съм от вас, че никой не стана висш политик, създател на финансова пирамида, касоразбивач или преуспяващ крадец. За такива поприща в живота е необходимо човек да притежава значителна криминална енергия. Слава Богу, ние всички сме пълни бездарници в това отношение!
„Осакатиха ни” и родители, и учители за тази ни „слабост”. Още веднъж – дълбок поклон за това!
Е, тук и там изскочиха две-три имена на доброволни агенти на ДС преди промяната благодарение на „самарянската роля” на Комисията по досиетата в най-ново време, но какво са двама доносници на випуск от 120-130 човека /не зная нашата точна бройка/?
С това можем да се гордеем – нашият випуск 69! Имаме само 2-3 % доносници при 10-15 % според статистиката средно за родината ни България! Това е дори световен рекорд!
Нека да отминем тези креатури с мълчание, всеки Бог да го съди. И да продължим да бъдем наивници, макар и на средна възраст. С разклатено или неразклатено финансово състояние. И нека по-натам да ни баламосват… с международното положение.
Мили съученички с нежни и още по-нежни имена, запазили своята душевна и физическа красота непокътнати след една „шепа” десетилетия; драги съученици, запазили мъжка сила и твърдост за още една шепа десетилетия по-натам, пожелавам ви още дълги години здраве и радост, още внучета и правнучета, буйно веселие, мъдрост, милосърдие, човеколюбие, добросърдечност, красиви мигове и преживявания през бъдните години и десетилетия!
От сърце ви казвам: Наздраве и за много години!

                                                           Ваш съученик
                                                           Александър Кондоферски
                                                              от Самоков и от Мюнхен
                                                                                         Май 2019 г.

Leave a Reply