Живот, Култура, Новини, Статии, коментари, Туризъм

До Езерото на лебедите на плескавица и „даска”

15 самоковки-ентусиастки си спретнаха в последния неделен ден екскурзийка до Република Македония. Организатор и шеф на мероприятието бе Катина Белчинска. За нула време тя обедини в група търговки, медицински специалисти, готвачка, козметичка, екскурзоводка и журналистка. В ранни зори и с добро настроение дамите в микробуса на младока Крум поеха на път. След чашка кафе, цигарка и неочаквана среща с роднини в Кюстендил групата мина бързо през граничния пункт Гюешево и навлезе в западната ни съседка.
Втора попътна спирка стана великолепният манастирски комплекс „Свети Йоаким Осоговски”. Тук фотоапаратите запечатиха незабравими гледки, след като жените запалиха свещи и разгледаха двете църкви – „Св. Йоаким Осоговски” и „Св. Божия Майка”. Посрещнати като добри познати /някои от участничките в проявата бяха минали по маршрута преди месеци/, самоковки се разположиха по-късно навън, под сенчестите пейки на ресторанта, опитаха от македонската ракия и „даска” /разнообразни ястия на голям поднос/, наляха си лековита вода и се отправиха в посока Скопие.
След десетина километра, при бензиностанция „Кратер”, микробусът пое вдясно по неугледен път, който обаче изведе пътничките на известното сред посетилите го вече българи Езеро на лебедите. Местата в обичайните заведения на брега бяха почти запълнени и затова жените се ориентираха към една от наколните постройки в самото езеро. Тук на македонска мешана салата и плескавица, обслужвани чевръсто от Игор /чист македонец, не руснак – по думите му/, някои от групата трудно се справиха с големшките порции и вкусните хлебчета, част от които опитаха и… едрите риби в езерото.
После – снимки на детския кът, с ламата и животинките в мини зоологическата градина, с двойката лебеди /очакващи малки/, скрита в ракитака…
Пернишки автобус с екскурзианти-медици все догонваше нашата група – не само в манастира и край езерото, но и на връщане – в популярното и у нас градче Крива паланка. Дребното разочарование там – имаше само едно магазинче, в което можеше да се пазарува с български левове, а не с македонски денари, не помрачи неделния отдих на жените, решили в този ден да си дадат глътка въздух от обичайното напрегнато всекидневие в родния град.
Затова не закъсня и следващата поръка към Катина – за организиране на нова екскурзия – до Охрид или до Кръстова гора…

Надка Вардарова

Leave a Reply