Новини, Туризъм

До Осогово и назад…

Осоговският манастир

„Светът се крепи на три неща: щедростта на богатите, перото на мъдрите, вярата на праведните”

Много съм слушала за Осоговския манастир, но не бях ходила там. Яви се възможност да го видя и на 16 март с няколко самоковци, учителки от София, гобленарки начело с Роси Бакалова, певици и пенсионери с „шеф” Надя Касабова тръгваме за манастира.
По време на пътуването Снежето ни разказва с подробности за обектите, които посещаваме. Аязмото „Св. Петка” е известно със светената лечебна вода. Разположено е в полите на Осоговската планина с най-висок връх откъм България Руен /2252 м/.
Преди да стигнем в Кюстендил е село Калища, в което е църквата „Св. Атанасий”. Кое е интересното – предният вход е много нисък и за да влезеш в храма, трябва да се наведеш почти наполовина. На излизане от другата врата си прав. Отецът казва: „Когато влизаш – ти си грешен. Запалиш ли свещичка, помолиш ли се на Богородица – излизаш праведен…”
Древният град Пауталия /Кюстендил/ е известен с римските терми. Хан Крум го присъединява към България и му дава името Велбъжд. Над града се издига известният парк Хисарлъка с древна крепост. В самия град хората се лекуват с минерална вода и лечебна кал от Поморие. На една от баните има интересен надпис: „Калта и водата не правят децата”…
Тук е роден Димитър Пешев, навремето подпредседател на Народното събрание, с чиято помощ са спасени от погибел в нацистките концлагери българските евреи.
…След граничния пункт бързо стигаме до Крива паланка. Град, разположен на тераси – като Велико Търново. По двата бряга на Крива река. Легендата разказва, че когато Бог тръгнал да раздава планини, давал на всички. Но когато стигнал до Македония, чувалът се скъсал и затова тези места се славят с много планини. Най-висока е Кораб планина.
В Охрид пък има 365 църкви – по една за всеки ден от годината… В Скопие е изграден храм на Климент Охридски, признат за небесен защитник на града.
На 2 км от Крива паланка е манастирът, строен през 12 век по инициатива на игумен Теофан, по време на владичеството на византиеца Комнин. Фреските са изографисани от Мирон Илиев, Аврам Дичов, Григорие Петрович. Красив резбован олтар е дело на копанари от Македония. Вътре е мраморната маса, под която са съхранени мощите на светеца Йоаким Осоговски. За здраве и благоденствие докосваме масата с надежда намисленото да се сбъдне. Отстрани по скалите са рисувани светци-ангели. Една от тези творби е на светеца Йоаким, рисувана е от московчанина Тихонович през 1990 г. и е обновена през 2005 г.
Манастирът е разположен на много красиво място. Посещаван е от доста туристи. Тук се сключват бракове, кръщават се деца. Има хотелска част и много заведения, където можеш да опиташ всякакви вкусотии и… върла ракия. В чест на своя закрилник жителите на Крива паланка провъзгласяват деня на манастира за общински празник.
Запалваме свещички, купуваме си сувенири и с разрешението на домакините Сашка разтяга акордеона. Георги Атанасов дръпва струните на китарата, а певиците заедно с Надя събират голяма публика. Завихря се и хоро. Времето е подходящо и разходките също допринасят този неделен ден да прекараме наистина полезно и приятно.

Димитрина Божилова

Leave a Reply