Крими, Новини

До 20 ноември – акция „Светлина”

Традиционната полицейска акция „Светлина”, за която „Приятел” вече писа в миналия си брой, ще продължи до 20 ноември. През този период, както информираха от КАТ-„Пътна полиция”, усилено ще се проверява техническата изправност на моторните превозни средства във връзка с настъпването на тежкия есенно-зимен сезон.
Пътните полицаи проверяват осветителните системи – изправността и регулирането на фаровете, мигачите, стоп-светлините, светлоотразителите, устройствата за измиване на предното стъкло.
До 9 ноември в техническите центрове на Съюза на българските автомобилисти ще се извършват безплатни технически прегледи и регулиране на фаровете на автомобилите.
Полицейските служители предупреждават, че при неправилно използване на светлините санкцията е от 20 до 150 лв. и отнемане на 5 контролни точки. При износени гуми пък глобата е 50 лв. и отнемане на 5 контролни точки.
Междувременно от КАТ ще извършат проверки на състоянието на пътищата, маркировката, уличното осветление и др., като ще бъдат направени и предписания до съответните органи и институции.
От „Пътна полиция” съветват пешеходците през тъмната част на денонощието да се движат в осветените участъци на пътното платно и да пресичат само на пешеходните пътеки, когато са напълно убедени, че не са застрашени от приближаващи автомобили. По възможност по това време на денонощието пешеходците да се движат със светли дрехи или с такива дрехи, които имат светлоотразителни елементи.
Родителите пък трябва да изберат за децата си най-безопасните маршрути за придвижване до училището и обратно.

Leave a Reply