История, Култура, Новини

Драгушиново почете Св. Дух с обновен параклис и 10-метров кръст

С реставриран параклис в местността Дабето /между Драгушиново и Злокучане/, водосвет, курбан и връчване на традиционната вече награда „Бял гълъб” жителите на Драшуново и много техни гости от Самоков, София и другаде почетоха на 16 юни големия православен празник Св. Дух.
Отец Петър Стоименов в съслужение със свещ. Любомир Годиняков отслужиха водосвет. Присъстващите над 200 души похапнаха от вкусния овчи и телешки курбан, приготвен под ръководството на майстор-готвача Николай Дамянов.
На Йорданка Паунова председателят на читалището в Драгушиново Петър Домишляров връчи наградата „Бял гълъб” за принос за развитието на местната общност. Паунова е учителка-пенсионерка и има значим дял за образованието и възпитанието на поколения жители на крайградското село, тя е и активен самодеец и читалищен деятел.
Първи носител на новоучредената награда за миналата година пък е младата каратистка Маргарита Хаджийска, успешно изявяваща се и на големи международни състезания.
Автор на статуетката „Бял гълъб” е местният творец Румен Кабадийски.
С песни се изяви фолклорната група към местното читалище. 
В честването участва и зам.-кметът на Общината Васил Сайменов.
Параклисът в Дабето е реставриран, като е облицован с каменни плочи, така че да бъде колкото се може по-близо до автентичния си вид. Покривът е завършен с т. нар. турски керемиди. Поставен е нов иконостас. Отвътре стените са шпакловани. Предстои изиграфисване.
Променена е и околната обстановка. От западната страна на малкия храм е издигнат 10-метров дървен кръст, на който е монтирано фотоволтаично осветление и този християнски символ сега представлява и своеобразна атракция в добрия смисъл на думата, наблюдаван през тъмната част на денонощието например от софийския път.
Наоколо са изградени навес с маси и пейки, както и барбекю.
Нова специална табела на отсечката за Злокучане показва отклонението за  параклиса.
Храмът и околният район са обновени с активната помощ и съдействие на много частни лица и фирми. 
Кметът на Драгушиново Георги Хаджийски изрази голямата си благодарност и признателност на всички хора, които с идеи, труд, техника и пари са подпомогнали реставрирането на параклиса.
Както поясни Хаджийски, Илиян Пириев е дарил 1000 лв. /а е оказал и техническа помощ/, Ирена Тасева е дарила 250 лв., Даниела Славчева – 200 лв., Спас Кордев – 200 лв., Костадин Илиев – 100 евро, Георги Занев – 100 долара. Други благородни люде, съгласно записаното в два протокола, са дарили общо 245 лв. Дарител, пожелал да остане анонимен, пък е дал 400 лв.
Дървеният материал е осигурен от директора на Горското стопанство инж. Александър Кроснев, който и сам е участвал с труда си в строителството. Васко Илиев е осигурил бетон и кран, с който е вдигнат големият кръст. Отец Петър Стоименов не само е дал идеята за кръста, но е участвал и с много личен труд в обновлението. Владимир Владимиров е осигурил с личен транспорт керемиди на стойност към 600 лв. Активно са участвали с машини и с труда си Ангел Китанов, Георги Додов, Дани Гърков, Иван Антонов, Стефан Хаджийски, Виктор Хаджийски, Борислав и Иван Стоименови и много други хора, главно младежи.
Празникът бе организиран от кметството на Драгушиново, настоятелството на храма в селото „Св. Теодор Тирон” и местното читалище „Михаил Дашин”.
Посетители казват, че на това място чувстват някаква особена енергия. Според историци пък тук е имало тракийско светилище. Има и сега останки от крепостна стена.
Кметът Хаджийски обобщи, че тук среща си дават природа и история, религия и култура. Пресечната точка са родолюбието и християнската вяра. Те символизират и надеждата за бъдещето в сегашното наше особено време.

Leave a Reply