Драгушиново празнува с нова танцова формация

Танцов състав „Рилска китка“

Богата фолклорна програма беляза традиционния събор за св. Богородица по старому – по народному Мала Богородица, в неделя, на 31 август, в Драгушиново.
Жителите и гостите на селото се насладиха на чудния глас на Маргаритка Бочева от самоковското читалище „Младост”, а след нея на сцената пред читалище „Михаил Дашин” израстване в музикално отношение показаха още мъжката и женската певческа група от селото – „Росна китка” и „Люляци”.
Особено вълнение у присъстващите предизвика многочислената танцова формация „Рилска китка” от Драгушиново, в чиито редици се наблюдаваха както по-опитни хороиграчи, така и съвсем млади дечица. Изиграните от групата танци бяха дебютни пред публика за това младо формирование, а зрителите им пожелаха тепърва да набират скорост в това отношение.
Своята лепта за приятните емоции на съборяните дадоха и самодейците от танцова формация „Рилски ритми” от Доспей, и техните братя и сестри по интерес от Широки дол, обединени в групата „Виделина”.
Многото празнуващи в центъра на селото останаха до късно вечерта и виха люти хора на два и три ката под звуците на гостуващ оркестър.
Голяма почерпка пък зарадва участниците в художествената програма. За нея фолклорните изпълнители благодариха сърдечно на секретарката на читалището Мария Гъркова. Младата и амбициозна дама имаше още един повод да се усмихва – предстоящия само след няколко часа – на 1 септември, неин рожден ден.
По-рано през деня пък драгушинци се облажиха от 320-те порции овчи и кравешки курбан, сготвен от майсторските ръце на Станислав Спасов.

Делян Василев

Женска певческа група „Люляци“

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*