Драгушинци ходиха за раци в Ломско, но спазиха традицията на Тодоровден

Новата чешма в черковния двор

По 250 км в двете посоки са пропътували радетели на православното християнство и на старите традиции от Драгушиново, за да осигурят за Тодоровден в селото 300 раци от развъдник в ломското село Ковачица. Както се знае, от век и половина на големия празник по традиция – вероятно единствена в България, в Драгушиново се правят рачници.
Тази година честването на 16 март бе още по-тържествено, тъй като се навършиха и 150 години от освещаването на черквата в селото „Свети Теодор Тирон” през далечната 1869 г.
В чест на юбилея е реставрирана част от фасадата на храма и е пребоядисана цялата сграда. Дърворезбите вътре частично са ремонтирани. В двора пък е съградена чешма.
Празничната служба отслужи отец Петър Стоименов в съслужение със свещениците Емил Христов и Любомир Годиняков. Осветени бяха и 150-те порции рачници, които не стигнаха за всички, тъй като сред празнуващите стотици хора бяха не само жители на селото, но и много гости от Самоков, София и другаде. Празнуващите бяха поздравени от кмета на общината Владимир Георгиев, както и от общинския съветник Светлана Атанасова.
Кметът на селото Георги Хаджийски поясни, че раците са били закупени със средства на Тодор Хаджийски и дъщеря му Теодора. Останалите продукти за рачниците, както и самите ритуални ястия пък са били приготвени по стародавна рецепта от Сотир Велчев.
Бяха благословени и конете, които също по традиция на този ден са на особена почит, а желаещите деца ги пояздиха.
Деца, техни родители и приятели пък участваха в колопоход до лековития кладенец в местността Бойов дол, като там символично бе намерена и върната в черквата на селото иконата на св. Теодор Тирон. Участниците в богоугодното начинание бяха приятно изненадани в хубавия ден с плодова торта и с православни книжки.
Организаторите на празника – кметството на Драгушиново и местното църковно настоятелство, изразиха сърдечна благодарност на дарителите Тодор Хаджийски и Сотир Велчев.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*