Култура, Новини, Статии, коментари, Читателски

Другото семейство или как читалището се превръща в изповедалня

С погача, шарена сол и благослов – „да се запази и пребъде во веки веков българският род и християнското семейство” започна в Ковачевци тържеството ни по случай празника Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и на християнската младеж.
Погачата бе раздадена на всички и скоро разговорите се завъртяха около семейните традиции и настоящето ежедневие. Прозвучаха родолюбиви песни, както и песни за майката, разкази и народни мъдрости се прочетоха.
Общителни и активни, присъстващите – главно възрастни хора, започнаха да разказват за дългата палитра на семейния си живот – един безкраен сериал с неповторими епизоди, които времето превръща в спомени. Сега тук е тяхното друго семейство, тук – в селското читалище, е тяхната изповедалня. Възрастни хора, а са като деца – истински, чувствителни, емоционални, нищо, че времето е откраднало годините им. Те искат малко да получат, за да се почувстват значими и че могат и да помагат, когато им се даде шанс.
Потребни са им само малко насърчение и уважение. За да бъдат осмислени дните им. А има ли по-голямо удовлетворение от това да чувстваш колко малко му трябва на един възрастен човек, за да му създадеш самочувствие и да му докажеш, че още е нужен на обществото. Слушаш и си мислиш за човешката съдба, побрала безценен опит и мъдрост.
Може би няма по-подходящ повод от този, за да благодарим и на едно мило християнско семейство – Попянкови, които с голяма любов откликват на различните местни инициативи и ги подпомагат финансово и материално. Няма просто подходящи думи, за да изразим искреното си уважение и признание към тяхната благородна кауза.

Пенка Ненова
с. Ковачевци

Leave a Reply