Новини, Обяви, Политика

ДСБ се утвърди като автентична дясна политическа сила

Веселин Запрянов

Избори – 2013

ДСБ-БДФ

Водачът на листата на ДСБ-БДФ Веселин Запрянов: “ДСБ се утвърди като автентична дясна политическа сила”

Веселин Запрянов Николов е на 50 години, женен, с три деца. Завършил е Математическа гимназия, а впоследствие Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От завършване на висшето си юридическо образование през 1987 г. и досега работи като адвокат. Адвокатската професия упражнява в Своге и София. Втори мандат е общински съветник в Своге.

– Г-н Запрянов, бихте ли споделили някои от най-важните акценти в предизборната програма на Демократи за силна България?
– За трети път в най-новата история на България народът излезе на улицата и помете управляващите: след свалянето на социалистическите правителства на Луканов през 1991 г. и на Виденов през 1997 г. в началото на тази година беше свалено правителството на Бойко Борисов. Общото между тях е, че докараха държавата до тежка икономическа криза, която се превърна в политическа. В първите два случая държавата беше спасявана от десните правителства на Филип Димитров с финансов министър Иван Костов и на самия Иван Костов за периода 1997-2001 г. Ние считаме, че на България е нужно силно и компетентно управление, а не силово управление на калинки. Управление на можещи и знаещи, които са се справяли и са се доказали в трудни за държавата времена.
В основата на нашата икономическа програма е впрягането на целия капацитет на държавата в битката с монополите като първа и най-важна крачка за даване на шанс на малкия и средния бизнес да възстановят позициите си, загубени от некадърното и некомпетентно управление на Тройната коалиция и на ГЕРБ. Няма да обяснявам на широко как, възползвайки се от създадените от тези две правителства предпоставки, монополите буквално съсипаха този бизнес, доведоха до фалит над 300 000 малки и средни фирми, доведоха до колосална безработица. В това отношение държавата не изпълнява своите правомощия чрез регулаторните си органи да озапти настъплението на монополите. В продължение на години тези органи – ДКЕВР, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за защита на потребителите и други – бяха ням наблюдател на своеволията на монополите. Нещо повече, с ненамесата си създадоха предпоставки за възникване на такива – например в областта на търговията, където големите вериги магазини и хипермаркети буквално фалираха както малките и средни търговци, така и българският производител, като ги поставиха в неравностойно положение.
Вторият акцент в съживяването на малкия и средния бизнес, семейните фирми, е въвеждането на по-благоприятно данъчно облагане за тези фирми чрез изравняване на ставката им с данъчната ставка на самонаетите лица. Тази проста крачка ще даде възможност те да стъпят на краката си и да отворят нови работни места. Защото за държавата е по-лесно да създаде предпоставки тези 300 000 дребни и средни предприемачи да открият макар и по едно работно място, отколкото по различни програми да се мъчи да постигне същото.
Третият акцент в съживяването на бизнеса и повишаване на доходите е запазване на 10 % данъчна база при въвеждане на минимален необлагаем праг, какъвто сега няма. Ние предлагаме този праг да бъде минималната работна заплата – сега в размер на 310 лв., а за горницата облагането да се извършва върху разликата във възнаграждението и МРЗ. Например сега при МРЗ от 310 лв. се плаща данък общ доход от 31 лв., а ние предлагаме той да отпадне. При работна заплата от 600 лв. се плаща ДОД от 60 лв., а при приемане на нашето предложение ще се заплаща 29 лв. Тези, макар и минимални стъпки, ще дадат възможност за повишаване на разполагаемия доход на домакинствата, което ще стимулира и потреблението.
– Очертава ли се Демократи за силна България като основната дясна политическа сила?
– Мисля, че на тези избори паднаха маските на редица партии, които твърдяха, че са десни.
Най-напред падна маската на ГЕРБ – вихрещите се скандали с подслушвания, СРС и други подобни доказват безспорно, че тази партия не е дясна. В основата на дясното мислене е свободата на личността във всеки един аспект. Десните хора и партии нямат милиционерско мислене и поведение, така характерно за ГЕРБ.
Падна и маската на СДС – ръководството на тази партия чрез редица ходове я превърна в присъдружна организация на ГЕРБ. Те стигнаха до там да се отрекат от собственото си управление. В скандала с подслушванията единствено СДС и РЗС подкрепиха Цветанов, което е недвусмислен знак за силна зависимост.
Така ДСБ остана единствената последователна партия в дясното пространство, която не позволи да бъде подчинена от ГЕРБ. Това ни превръща и в притегателен център за всички дясно мислещи хора.
– Какво ще кажете в заключение на жителите на община Самоков?
– Самоковска община е най-голямата в нашата област, най-развита икономически, успявайки да се възползва от природните дадености за развитие на туризма. Може да се каже, че икономиката на Самоков определя облика на областта.
Аз искам да призова хората от Самоков да излязат и да гласуват на 12 май свободно, без притеснения, да не се поддават на натиск и заплахи. За съжаление, при обиколката си в общината се натъкнах на случаи на заплахи и натиск – както от досега управляващите, така и от някои местни корпоративни играчи. Едно от достиженията на демокрацията е правото на избор, което хората трябва да осъществяват свободно. Не се страхувайте, който и както да ви е заплашвал или притискал, не забравяйте, че в тъмната стаичка сте сами със съвестта си. Гласувайте масово, защото по този начин се обезценява купения и контролиран вот. Вярвам ви!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Leave a Reply