Култура, Новини

Дузина награди за самоковски зографчета от световен конкурс

Рисунката на Виктория Иванова

Цели 11 награди заслужиха млади самоковски художници от Четвъртия световен конкурс за детска рисунка, организиран от фондация „Малък Зограф”. Анастасия Вукова и Виктория Иванова бяха удостоени със сребърни медали при 14- и 13-годишните, а рисунките на Иван Иванов /8/, Габриела Стоянова /9/, Евгени Генчев /10/, Васил Василев /11/ и Виктория Виткова /12/ заслужиха бронзови отличия. Поощрителни награди пък получиха Соня Стойчева /8/, Иван Димитров /9/, Ния Генева /12/ и Соня Бонева /15/.
Талантливите самоковчета са част от школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф” с ръководител Пенка Боянова към читалище-паметник „Отец Паисий”. Отличията на последователите на самоковските зографи са особено ценни, тъй като в конкурса са участвали деца с над 6000 рисунки от 300 школи от 50 държави.
Хилядите творчески хрумвания на децата на тема „Да, да на забавната игра” бяха оценявани от жури с председател проф. Анна Бояджиева, зам.-ректор на Националната художествена академия „Николай Павлович”, и членове: Силва Аврамова, актриса и експерт към Националния дарителски фонд „13 века България”, Страхил Ненов, преподавател в НХА и самоковката Веселка Велинова – бивша възпитаничка на школа „Захарий Зограф” и настоящ художник и дизайнер.
Поради отличното представяне на малките художници и многобройните рисунки организаторите раздадоха повече награди от миналогодишния конкурс – 11 златни, 27 сребърни, 44 бронзови, 65 поощрителни и 55 поддържащи, на деца от Хонг Конг, Казахстан, Шри Ланка, Бангладеш, Русия, Индонезия, Иран, Полша, Австралия, Македония, Тайланд и др.
На 8 септември в Художествената академия бе открита изложба с наградените рисунки. Присъстваха част от отличените художници, както и участници в самоковската школа, уважили почетната председателка на „Малък Зограф” и тяхна ръководителка Пенка Боянова, която на същата дата празнуваше рожден ден.
Събралите се бяха поздравени от Димитър Тодоров, изпълнителен директор на фонд „13 века България”, и от Уляна Малеева, директор на дирекция в Министерството на културата, под чийто патронаж се проведе и самият конкурс. Подкрепа са оказали фонд „13 века България”, Художествената академия и Съюзът на българските художници.
„Произведенията на младите творци ни вдъхват увереност, че богатата емоционалност и талантът не зависят от възрастта! Поздравявам екипа на фондация „Малък Зограф” и всички участници, и вярвам, че конкурсът ще продължи да се развива като израз на посланическата мисия за популяризиране на изкуството”, пише в обръщението си в специално издадения каталог министърът на културата Вежди Рашидов.
„Особено съм щастлива, че получихме заслужено внимание и от Министерството на културата, и лично от министър Рашидов. Благодарение и на подкрепата на другите ни партньори изместихме изложбата от Банско в София, за да докосне детското въображение сърцата и умовете на повече хора. Мястото на изложбата – залата на Художествената академия, също е емблематично и е естествен мост между младите художници от света. И аз пожелавам на младите творци да продължат развитието си точно там”, развълнувано коментира за „Приятел” Пенка Боянова.
Тя допълни, че вече 4 години в рамките на конкурса се получават прекрасни рисунки от най-добрите школи в света и нашите деца имат възможност да се равняват с връстниците си от други страни и континенти. С участието си в този форум младите творци придобиват по-голяма увереност и самочувствие, които ще помогнат за израстването им като художници, любители на красивото и добри хора.

Делян Василев

Рисунката на Анастасия Вукова

Leave a Reply