Култура, Новини, Статии, коментари, Читателски

Думи за „Винаги нагоре“

С последната си книга – „Винаги нагоре“, Райна Бакрачева хем ни изненадва, хем – не!
Първо, защото досега, след нейните десетина поетични книги, вече е изградила своя образ като поетеса. Но все пак тя публикува и свои размисли, информации, разкази, пише по различни теми, включително спомени, актуални злободневки, есета.
Съвсем човешки. С жива гражданска позиция. Без да забравя миналото и без да се превъзнася по т. нар. демокрация, в която живеем.
Та, както вече казах, хем изненадва, хем – не! И се оказва логично нейните публицистични творби да бъдат събрани в една книга. „Винаги нагоре“ – чудесно измислено заглавие, отговарящо на характера на Райна Бакрачева, на стремежа й към развитие, напредък, към все по-добро. Не случайна и на корицата е изобразен планински връх. Рилски връх!
Отделните части на книгата впечатляват и доказват  току-що споделеното за авторката – „Злободневие“, „Преживелици“, „Разкази“, „Личности“, „Импресии“.
На първо място Райна изразява своята болка по злободневните проблеми на времето ни – „Политика на гърба на народа“, „Няма щастие, градено върху чуждото нещастие“ и други подобни заглавия особено силно карат читателя да се замисли и да изгради свое отношение. Искрено. Без политически нагаждания.
„Воловарчета“ връщат не само нейните спомени далеч, далеч в друго време, но са характерни и за цяло поколение, живяло преди време с мечтите си за по-добро бъдеще.
Особено ме впечатлиха разказите на Р. Бакрачева. Явно тя умее да разказва. Дали сюжетите са истински, подсказани от живота, или измислени, няма значение. Всички те са напълно правдоподобни. Художествено добре издържани. И усещането при четенето е естетически удовлетворяващо. Запомнящи се са разказите „Костадинкина скала“, „Една лунна нощ“, „Диана“… Но на мен особено ми допадна „Вълчицата“. В този разказ Райна е на върха на литературните си умения.
Бих споделил още впечатления от книгата на Р. Бакрачева „Винаги нагоре“, защото наистина ги заслужава. Но съм сигурен, че всеки, който прочете написаното от нея, може да допълни споделеното.
Успех на „Винаги нагоре“ в новото амплоа на Райна Бакрачева!

Христо Христов

Leave a Reply