Новини, Шарен свят

Дъждове давят картофите, производители търсят помощ

Част от присъстващите картофопроизводители

Представители на Регионалното сдружение на картофопроизводителите потърсиха помощ от общинското ръководство. Поводът – продължителните проливни дъждове, които на практика са унищожили значителна част от очакваната реколта. А знае са от какво значение са картофите специално за Самоковския район…
Особено пострадали са картофопроизводителите от Ковачевци, Поповяне и Алино, но поражения от наводненията има и в Рельово, Белчин и други села. Голяма част от площите са под вода, от тях не могат да се очакват добиви, а и стопаните, работещи по европейски програми, са заплашени от тежки санкции, ако не се вземат предвид пораженията от лошото време. Комисия от Общинската служба „Земеделие” е извършила проверки, но след това дъждовете са продължили и очакваните щети, по думите на производителите, ще бъдат явно много по-големи.
Самите производители са поискали вече помощ от земеделското министерство, но търсят съдействие и от общинската управа, за да не бъдат пренебрегнати исканията им.
На срещата на 20 юни в Самоков председателят на организацията Славчо Червенков и неговите колеги запознаха кмета Владимир Георгиев и зам.-кмета Радослав Стойчев с тежката ситуация. Г-н Георгиев подкрепи исканията на стопаните и обеща да им съдейства за спешна среща с висши служители от земеделското министерство.
Самото сдружение е основано наскоро. Стремежът е картофопроизводителите да се обединят, за да си помагат взаимно и да отстояват заедно правата си. „Зърнопроизводителите са отделно, зеленчукопроизводителите – също, животновъдите – също, а ние сега сме никои”, оплакаха се участници в срещата.
Коментирана бе и необходимостта от почистване на речните корита, особено в светлината на последните големи наводнения с човешки жертви в североизточната част на страната. Общинската управа ще съдейства и по този въпрос. Ще бъде търсена и помощта на Комисията по бедствия и аварии.

Тодор Попов

Снимка: архив

Leave a Reply