Новини, Шарен свят

Дървата за огрев поскъпнаха, а и ги няма

В складовете в града ни усилено, може би като никога, се търсят дърва за огрев. Незапомнено лютата зима привърши запасите от гориво на много хора. Дървата обаче не достигат и се очаква цената им да скочи на фантастичните до скоро 80 лв. за кубик, та и повече.
Междувременно и земеделският министър Мирослав Найденов призна, че има проблем с дървата. Според Найденов законът трябва да се промени и държавните горски предприятия да имат право да добиват дърва за огрев. Министърът смята, че има спекула с цените на дървата и затова ведомството готвело необходимите законови промени.
Предвижда се държавните горски предприятия да имат право на 30 % от общия дърводобив. Планирало се още 42 % от продажбата на дървесина да се извършва чрез стоковата борса.
Междувременно в тази усложнена обстановка на продължителни много ниски температури скочиха цените и на въглищата. Донбаският кюмюр вече се продава за 390 вместо за 330 лв. Чувалче от 25 кг струва 9,85 лв. На всичко отгоре и самите доставки на въглища са затруднени.

Leave a Reply