Новини, Шарен свят

Дървата скочиха на повече от 70 лева за кубик

Кубик дърва за огрев вече излиза над 70 лв., а ако освен нарязани, дървата са и нацепени, може да струва и повече от 80 лв. До скоро пък подобно гориво можеше да се намери и “само” за около 60 лв. При това цената продължава да скача с наближаването на есенно-зимния отоплителен сезон.
Друга причина за нежеланата тенденция на поскъпване е засиленото търсене на дърва в съседна Гърция. Заради кризата там доста от местните преминавали на твърдо гориво. На нашите фирми им излизало много по-изгодно да продават дървата на юг два-три пъти по-скъпо, отколкото у нас.
Разбира се, страната ни и предишни години е изнасяла дърва за Гърция, но сега според запознати тази търговия се е увеличила неимоверно.
Всичко това явно ще удари по джоба нашенеца. Особено потърпевши вероятно ще са жителите на райони като Самоковския, където зимата по начало е по-сурова. Освен това основната част от населението при нас по различни причини разчита за отопление главно на дърва и въглища. Въглищата обаче, както и дървата, също имат нови, много по-високи цени.

Leave a Reply