Еврейската организация „Шалом” ще дари Синагогата на Общината

Еврейският религиозен храм в града ни – Синагогата, ще бъде дарен на Община Самоков. Предварителна договореност за това е постигната на среща на кмета Владимир Георгиев с ръководители на Организацията на евреите в България „Шалом” /„Мир”/, Управителният съвет на която е взел подобно решение.
Дарението ще стане след решение на Общинския съвет, като на Общината ще бъдат прехвърлени както самата сграда, така и прилежащата й площ. От „Шалом” са подчертали, че правят този жест в чест на 75-годишнината от спасяването от нашия народ на българските евреи през 1943 г. Желанието на еврейската организация е Синагогата да се приобщи към културно-историческото наследство на Самоков и да бъде част от местните туристически забележителности.
Общината пък, след придобиване на собствеността, ще изготви проект за реставрация на оригиналната култова сграда и ще кандидатства с него за финансиране по европейски програми. Възможно е, ако се наложи, да го осъществи и със собствени средства, като срокът за това е 5 години от извършване на дарението.
Съдбата на Синагогата е проблем с огромна давност. В продължение на години и дори десетилетия са водени много разговори с представители на „Шалом”, както и с израелски дипломати, бизнесмени и даже министри и други държавни дейци от Израел; водени са преговори между еврейската организация и различни институции, но всичко без резултат. Едва сега се правят практически стъпки.
Очаква се на сесията на местния парламент на 20 юли дарението и условията на дарителя да се приемат. След това ще бъде сключен и договор.
След неколкократни козметични ремонти през годините на сградата, околното пространство и оградата сега те не са, меко казано, в добро състояние. Ако се осъществи дарението със съответните условия промените вероятно в скоро време ще бъдат видими.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*