Борба, Новини, Спорт

Европейската шампионка Биляна Дудова стана световна вицешампионка

Снимка: Костадин Андонов, https://www.bul-wrestling.org

Бившата състезателка на клуб „Рилски спортист” Биляна Дудова стана световна вицешампионка по борба за жени в Будапеща, Унгария.
Медалът на нашето момиче можеше да има и по-ярък цвят, но истински малшанс попречи на Дудова да надвие на финала в категория до 57 кг китайката Нингнинг Ронг. Българката изоставаше с 1:3 точки във втората част, но не преставаше да търси обрата. Малко преди края Биляна показа непоколебим нрав и с много воля изравни за 3:3 с атрактивна контраатака. При този резултат дойде и края на срещата, но азиатката получи предимството и победата заради съдийско предупреждение срещу Дудова през първата част.
По пътя си към финала българката отстрани последователно румънката Катерина Жидачевска, канадката Александриа Таун и опитната представителка на домакините Емесе Барка.
Припомняме, че бившата състезателка на „Рилски спортист” и настояща на русенския клуб „Юнак-Локомотив” е носителка на златно отличие от европейското първенство за жени до 23 г., а освен това е и двукратна европейска шампионка при жените.
Именно жените отсрамват страната ни на големите форуми в последно време. Сега, на шампионата в Унгария, Тайбе Юсеин покори световния връх в категория до 62 кг след успех на финала над японката Якако Кавай с 6:2 точки.

Делян Василев

Leave a Reply