Европейско по сумо в „Арена Самоков” на 14 и 15 юни

В събота и неделя – на 14 и 15 юни, в града ни ще се състои 20-ото европейско първенство по сумо за мъже и жени. Домакин на авторитетната проява ще бъде “Арена Самоков”, а официалното откриване е планирано за събота от 14 ч.
Шампионатът ще бъде открит с песента „Големите” на Лиляна Кънева и Тончо Русев. С този химн на български автори се откриват всички първенства по сумо в Европа и света.
Българската федерация по сумо е основана през 1995 г. и още същата година е приета за член на Международната федерация. Лицензирана е от Министерството на младежта и спорта и е призната от Българския олимпийски комитет. Родната федерация е съучредител на Европейския сумо съюз.
От 1997 г. в НСА „Васил Левски ” се обучават студенти в специалността сумо. НСА е единственото учебно заведение в света извън Япония, включило в учебната си програма този спорт. Българската федерация по сумо е получила и безвъзмездна помощ за спортно оборудване от японското правителство. Министърът на външните работи на Япония лично е открил преди няколко години модерна зала по сумо в НСА. В тази зала се подготвят и националите на България.
От 2002 г. България има представител в Професионалната сумо лига в Япония – Калоян Махлянов-Котоошу. Гиганът е приет в професионалната школа „Садогатаке” в Токио и само за 11 турнира от ранг „джонокучи” стига до „макуучи” с национален рекорд в родината на древния спорт. На 24 май 2004 г. Котоошу става и първият европеец, триумфирал с Купата на японския император.
През 2009 г. Даниел Иванов–Аоияма става вторият български сумист с професионален статут в страната на Изгряващото слънце. Като част от токийската школа „Тагоноура” той скоростно започва изкачването си в сумо йерархията.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*