Еврошампионът Анев и треньорът Фъртунов – спортист и треньор № 1 на България за февруари

Снимка: www.lap.bg

Биатлонистът Красимир Анев и личният му наставник Георги Фъртунов бяха наградени за спортист и треньор № 1 на България за месец февруари на церемония в пресклуб „България” в София на 25 март.
В допитването са участвали членове на 18 спортни редакции, които са гласували почти единодушно за нашите съграждани. Както е известно, 31-годишният състезател стана европейски шампион в индивидуалната надпревара на 20 км на 20 февруари в олимпийския зимен център „Раубичи” край Минск – столицата на Беларус. Така Анев попълни колекцията си от медали от форуми на Стария континент, тъй като досега имаше по 4 сребърни и бронзови отличия.
Почетният гражданин на Самоков бе удостоен за 6-и път със значката „Златна България” като „Спортист на месеца”. Краси получи и ваучер за уикенд за двама в Пампорово.
Треньорът Георги Фъртунов пък бе награден с малкия „Златен трикольор”.
„Нашите успехи са страхотна реклама за България – от нищо правим нещо”, възкликна Краси Анев на пресконференцията, визирайки и вицешампионската титла на Владимир Илиев от световното първенство в Швеция. „Инфраструктурата за развитие на биатлона в България е под критичното ниво. Лятото тренираме по пътищата и въпреки това имаме прилични резултати. Ако се изградят два-три центъра по биатлон с нормални условия за подготовка, нашият чудесен спорт ще продължи да се развива и ще привлече повече деца”, изтъкна Анев.
Той сподели, че основната му цел за следващия сезон ще бъде световното първенство в Антхолц-Антерселва, Италия, където има добри резултати през годините.
„В момента нямам нагласа да участвам на следващата зимна олимпиада. Мисля година за година. Но при една по-добра стратегия от федерацията, при едно по-добро финансиране, защо пък не”, остави си вратичка Анев за Олимпиадата в Пекин през 2022 г.
Във връзка с финансирането на биатлона председателят на федерацията Екатерина Дафовска, която също участва в пресконференцията, изрази надеждите си България да спечели домакинство на Зимните младежки олимпийски игри през 2021 г., за да се вложат пари и в инфраструктурата. Сега биатлонистите ни могат да се подготвят нормално единствено на Белмекен. Дафовска коментира, че ще предложи нова стратегия за развитие на биатлона, за да продължат добрите резултати в един от най-вълнуващите и популярни зимни спортове.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*