История, Култура, Новини

Единственото в света пътуващо читалище посети Самоков

Оказва се, че читалището може да бъде и подвижно, на четири колела. В това се убедиха мнозина самоковци, посетили на 14 май на централния площад „Захарий Зограф” пътуващото читалище „Бащино огнище”.
Ивайло Шопски е наел… автобус, който е превърнат в храм на родолюбието. За славната българска история в този необикновен автомобил разказват воините на Аспарух и люде от Рилския манастир, хайдути и Ботеви четници. По автобуса отвън можеха да се прочетат безсмъртни думи на Левски, Стефан Караджа, Капитан Петко войвода… Вътре посетителят можеше да се докосне до облеклото и оръжията на средновековни воини и на участници в Балканската и Втората световна война, до автентични ценни вещи от историческото ни минало и от бита, дарени от сънародници.
Отвън, до входа, бяха поставени кутия за парични дарения /която до следобед се понапълни/ и програма с посетените селища и с градовете, които в близките седмици и месеци ще бъдат домакини на това необичайно читалище.
На специален щанд се предлагаха родолюбиви книги, звучеше възрожденска музика, а най-отгоре волно се вееше родният трибагреник.
В този ден, в който по традиция чествахме 138 години от освобождението на Самоков от турско робство, автобусът със своята експозиция бе особено актуален и се радваше на многобройни посещения от ученици, деца и младежи, а и от по-възрастни съграждани и гости на града ни.
“С годините читалищата изгубиха обществената си значима роля и много съм разсъждавал по въпроса как да се върнат те отново и да заемат мястото си. И мислейки за модерния начин на живот и разбирания, реших, че историята, културата и българският дух трябва да идат при хората”, пояснява Шопски своя замисъл.
И сега подвижното читалище обикаля из страната, за да повдигне патриотичния дух. Специалисти го преценяват като атрактивна, модерна и привлекателна форма за съхранение и популяризиране на богатото ни историческо и културно наследство.
Според Шопски пък пътуващото читалище е единствено не само в България, но и в света.
В отговор на въпрос на представителя на „Приятел” гостите казаха, че през лятото ще дойдат отново в Самоков – за традиционните Чакърови празници.
Сега пък, през пролетта, тяхното посещение в града ни бе организирано от Общината и самоковския клуб на любителите на старинни оръжия „Чакър войвода”.

Leave a Reply