Един истински „Златен извор”

В Историческия музей на самия Международен ден на музеите – 18 май – бе представена книгата на Мария Йончева „Златен извор”. Луксозното издание обхваща част от дарението на уникалната едноименна музейна сбирка на авторката – дългогодишен уважаван краевед, носител на златния почетен знак на Самоков.
В изданието, макар и обемисто, са събрани само малка част от материалите, представляващи богатото дарение на отишлата си от този свят преди три години забележителна наша землячка-родолюбка.
За самата книга, за дарението и за личността и делото на М. Йончева говориха директорът на музея Веселин Хаджиангелов и уредничката Невена Митрева, която представи и електронния вариант на „Златен извор”, подготвен от Десислава Каназирова.
Многобройните присъстващи в залата на музея с интерес проследиха разказа и добиха представа за доста факти от миналото, свързани с многостранния живот и развитието на Самоков и района, с именити местни родове и творци.
Желанието на Мария Йончева музейната й сбирка „Златен извор” да бъде предадена на Историческия музей в Самоков е изпълнено от племенника й Христо Йончев-младши, за което му бе изказана благодарност.
Книгата е финансирана от бюджета на музея и с финансовата подкрепа на Общината, за което благодарност бе изказана на кмета Георгиев и на гл. експерт „Култура” Пепа Георгиева. Изразено бе признание и на в. „Приятел” за оказаното съдействие.
Пояснено бе, че цялостното дарение е обособено като самостоятелен неделим фонд и представлява на практика музей в музея. Н. Митрева дори нарече Мария Йончева „най-верният приятел на музея”. Досега дарението е представено с три доклада на национални научни конференции, с изложба и интернет публикации. В тази насока и тепърва предстои работа.
На представянето присъстваха кметът Владимир Георгиев и заместник-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, както и почетният гражданин на Самоков Христофор Пейчев, проф. Аксиния Джурова, носителката на наградата „Златен век” на Министерството на културата самоковката Мария Деянова, родственици на Мария Йончева.
Разговорите за впечатленията от книгата и от представянето й продължиха в приятна обстановка на чаша вино на терасата на музея.
Изданието струва 40 лв. и може да се закупи от Историческия музей.
х х х
На 312 страници в книгата „Златен извор” са събрани статии на авторката в пресата, непубликувани изследвания, документи, семейни реликви, стотици фотографии. Книгата е с формата на стар семеен албум, с твърди корици и повече от половината е на цветен печат.
Изданието е резултат от труда, продължил две години и половина, на петима музейни и един библиотечен специалист. Съставители и редактори са Невена Митрева и Любомир Николов, но ценен принос за подготовката на книгата имат и Мирослава Мирчева, Марияна Радовска, Славейко Докузов, Десислава Каназирова.
Изтъкнато бе, че подготвеният от екипа авторски труд на Йончева е и признание за „30-годишния й принос към историята на Самоков и за обогатяването на музея с изключителни културни ценности.”
Книгата и като цяло дарението са и един невероятен, наистина златен извор за нови изследвания, публикаци, изложби, срещи, дискусии.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*